Hlavní obsah

Čeští letečtí akrobaté jsou vicemistry světa

HOSÍN

Medailemi pro český tým skončilo 13. mistrovství světa v akrobacii na kluzácích. Díky výborným výsledkům Jana Rozlivky, Přemysla Vávry a Miroslava Červenky se po týdnu vzdušných soubojů na hosínské obloze trojice závodníků postavila na stupně vítězů a s medailemi si odnesla i titul vicemistrů světa v družstvech.

Foto: Sport.cz

Zleva akrobatičtí piloti Červenka, Rozlívka, a Vávra.

Článek

Medaile čekala na české barvy i v celkovém hodnocení jednotlivců. Jan Rozlivka vybojoval bronz (8273,78 bodů), prvenství putovalo do Ruska s Georgijem Kaminskim (8336,32 bodů), vicemistrem světa se stal mladý francouzský akrobat Erik Piriou (8328,66 bodů).

V jednotlivých programech se na stupně vítězů dvakrát postavil Jan Rozlivka  (třetí místo v povinné a tajné sestavě), jednou Přemysl Vávra (druhé místo v tajné sestavě) a jednou Miroslav Červenka (druhý v tajné sestavě).

Česká republika hostila světový šampionát v bezmotorové akrobacii vůbec poprvé v historii, trval od 11. do 19. července. Na startu se sešlo 34 závodníků z jedenácti zemí světa.

Pořadatelem MS byl Aeroklub České Budějovice, záštitu nad mistrovstvím převzal Aeroklub ČR. Vzhledem k tomu, že Mezinárodní letecká federace FAI pořadatelství rozděluje mezi země celého světa, je jen málo pravděpodobné jeho brzké opakování na české obloze.

Reklama