Hlavní obsah

Čínu a dalších pět zemí čeká rok bez vzpěračských soutěží

Vzpěračskou velmoc Čínu čeká roční vyloučení z mezinárodních soutěží. Důvodem jsou pozitivní dopingové testy tří čínských vítězek olympijských her v Pekingu, které odhalilo zpětné testování vzorků z roku 2008. Za tři dopingové nálezy vzpěračů jedné země během jednoho roku následuje podle pravidel, která přijala mezinárodní federace IWF letos v červnu, roční distanc.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Vzpírání. Ilustrační foto.

Článek

"Je to automatické. Teď potřebujeme jen, aby ty případy Mezinárodní olympijský výbor uzavřel, a můžeme k tomu přistoupit," citovala agentura AP mluvčí vzpěračské federace Lillu Rozgonou.

Roční zákaz startů na mezinárodní scéně postihne po dřívějších dopingových nálezech také Rusko, Bělorusko a Kazachstán a nově k nim přibudou vedle Číny také Ukrajina a Ázerbájdžán. Na světovém šampionátu v malajském Penangu v příštím roce se tak dá očekávat výrazně ochuzené startovní pole.

Čína je nejúspěšnější vzpěračskou výpravou na každých olympijských hrách od Sydney 2000. Na právě skončené olympiádě v Riu de Janeiro získali čínští siláci sedm medailí včetně pěti zlatých.

Nové testy vzorků z Pekingu objevily doping u tří vítězných domácích vzpěraček Liou Čchun-chung (váha do 69 kg), Cchao Lej (do 75 kg) a Čchen Sie-sia (do 48 kg). Užití zakázaných látek odhalily zpětné kontroly u dalších osmi medailistů ve vzpírání.

Reklama