Hlavní obsah

ČUS přivítala zákon o mimořádné dotaci na podporu provozovatelů sportovišť

Praha

Česká unie sportu vítá informaci o mimořádné podpoře spolků v podobě jedné miliardy korun, která by měla jít letos provozovatelům sportovišť. S návrhem souhlasí ministerstvo financí a premiér Andrej Babiš, prostředky by měla vyplácet Národní sportovní agentura. O situaci informoval její předseda Milan Hnilička. „Agentura bleskově reagovala na podnět ze sportovního prostředí, v řádu dnů připravila zákon. Je to fantastická zpráva pro sportovní organizace, které jsou kvůli pandemii ve velkých provozních ztrátách," řekl Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, na jednání s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS.

Článek

Iniciativa vznikla na základě dopisu předsedy ČUS, ke kterému se připojila Česká obec sokolská. V něm se například zmiňovalo, že už více než měsíc se sportovní kluby a tělovýchovné jednoty musí obejít bez příjmů z uzavřených sportovišť. A nejpostiženější oblastí jsou právě spolky vlastnící nebo provozující sportoviště, které nemají peníze na mzdy zaměstnancům a musejí platit náklady za energii a provoz. I proto Česká unie sportu navrhla, aby na pomoc těmto subjektům šla 1 miliarda korun v režimu mimořádná dotace.

Vláda tento návrh zákona schválila minulý týden a sněmovna ho může už v příštím týdnu projednat ve zrychleném jednání. „Bude se jednat o zásadní pomoc pro kluby, které se potýkají s téměř čtvrtletním výpadkem a situace pro ně začíná být likvidační," prohlásil Miroslav Jansta, který rovněž vítá aktivity Národní sportovní agentury v rámci uvolňování opatření. Od 11. května bude moci sportovat až 100 lidí současně a umožněno bude také pořádání soutěží. „Tohle jsme čekali od instituce, která se má starat o sport na vládní úrovni," dodal Jansta.

Reklama

Související témata: