Hlavní obsah

Dalších 23 ruských atletů získalo od mezinárodní federace neutrální status

Monte Carlo

Vedení Světové atletiky (WA) udělilo status neutrálních sportovců dalším 23 ruským atletům, kteří tak mohou v olympijském roce závodit v mezinárodních soutěžích. Od březnového obnovení programu dosud právo startu získali jen čtyři ruští reprezentanti.

Foto: Sport.cz

Hvězdná ruská výškařka Maria Lasickeneová

Článek

Světová atletika pozastavila program udělování neutrálního statusu vybraným ruským atletům s čistým dopingovým rejstříkem loni kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Rusové tak mimo jiné přišli o start na halovém mistrovství Evropy v Toruni.

Letos zatím mohli do olympijské sezony vstoupit trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová, tyčkařská mistryně světa Anželika Sidorovová, bronzový výškař z MS Ilja Ivaňuk a další tyčkařka Aksana Gataullinová. Všichni získali povolení na konci dubna poté, co WA v březnu obnovila proces udělování neutrálního statusu.

Celkem se nyní může do závodů zapojit 27 ruských atletů, dvě žádosti byly zamítnuty. Počet atletů, kteří získají právo startu na olympijských hrách a mistrovství světa, bude ale stejně jako dříve omezen na deset.

Ruská atletická federace jako celek je kvůli státem řízenému dopingu suspendována už od listopadu roku 2015.

Reklama

Související témata: