Hlavní obsah

Dcera motocyklového závodníka řádí v badmintonu: Bursová poráží i výrazně starší soupeřky

Praha

Její slavný táta to uměl pořádně rozjet na motorce, ona si ale vybrala úplně jiný sport, kde chce zářit. Třináctileté Barboře Bursové, která je jedním z největších talentů domácí badmintonové scény, se to daří a na kurtu poráží i o několik let starší soupeřky. Na domácím šampionátu vybojovala v juniorských kategorií tři zlaté medaile a nově se dostala do reprezentačního týmu pro sedmnáctileté hráčky. „Jednou bych se ráda probojovala na olympijské hry," plánuje Bursová, která donedávna trénovala také s Petrem Koukalem, současným předsedou badmintonového svazu. „Na starší hráčky dokážu vyzrát také díky zkušenostem, které mi předal," pochvaluje si.

Foto: Archiv Barbory Bursové

Barbora Bursová, jeden z největších talentů domácí badmintonové scény.

Článek

Na motorku, kde sbíral úspěchy její táta, si sednout nemůže. Má přísný zákaz. A tak se Barbora Bursová vrhla na jiné sporty, kde ukáže všestranný talent, šikovnost a maximální zapálení. „Ona je zvláštní úkaz, má cit pro techniku, udělá v pohodě několik desítek nožiček s fotbalovým míčem, umí žonglovat, má skvělý balanc. Je multifunkční sportovkyní," říká o ní hrdý táta Bursa, který získal ve své kariéře 77 pódiových umístění v domácích a mezinárodních závodech silničních motocyklů. Jeho specializace byly superbiky, ale jako vůbec první Čech si vyzkoušel motorku z královské třídy MotoGP.

Ví tak moc dobře, jak se dostat na vrchol. A taky ví, jaká dřina za tím stojí. Dohlíží i na kondiční přípravu své dcery. „Jednou jsem byla po tréninku unavená a táta mě vzal ještě na kolo. Nechtělo se mi, ale věděla jsem, že mi to pomáhá. Jsem ráda, když na mě občas zatlačí," tvrdí Bursová, která má zkušenosti i s volejbalem nebo s golfem.

Foto: Český badmintonový svaz

České naděje pro juniorské ME - Lucie Krpatová a Kateřina Zuzáková.

Přednost ale dostal badminton. Možná i kvůli genům po otci... „Miluju rychlost. U badmintonu je důležitý postřeh, dynamika, technika a fyzička," dodává talentovaná hráčka. V plném nasazení a pokud to podmínky dovolí, trénuje Bursová badminton pětkrát týdně po hodině a půl a k tomu věnuje mnoho času kondiční přípravě a regeneraci. „Když chci něco dokázat, tak musím pracovat," říká smířeně, že tvrdý trénink prostě patří do jejího života.

Zároveň ve své přípravě nepodceňuje psychiku a mentální přípravu. „Když přestane při zápase fungovat hlava, prohrajete," uvědomuje si Bursová, která se nebojí ani otužování a ráno chodí do studeného bazénu. Také v něm pracuje na technice Wim Hofova dýchání, pod vodou dokáže zadržet dech na minutu a čtyřicet vteřin. „Má chuť se neustále zlepšovat, což je klíčové," prohlašuje nadšeně její otec.

I když s badmintonem začala v devíti letech, o dva roky později už porazila na neoficiálním mistrovství ČR všechny hráčky. Ve třinácti hraje mezinárodní turnaje a dostala se do reprezentace pro sedmnáctileté. „Báru vnímám dlouhodobě jako jeden z největších talentů českého badmintonu. Oceňuji zejména její maximální koncentraci při trénování, dravost a snahu na sobě pracovat i mimo kurt. Uvědomuje si, že profesionální sportovec nemaká jen tři hodiny denně na tréninku, ale 24 hodin denně svým přístupem k životu jako takovému," prohlásil Petr Koukal, předseda Českého badmintonového svazu.

Ten chce talentovanou mládež rozvíjet podstatně intenzivněji a kvalitněji, než tomu bylo doposud. Pomoci by tomu měl nový systém přípravy, který se v této nelehké době podařilo kompletně přenastavit. Jakmile to pandemická situace dovolí, bude systém uveden v život.

Reklama