Hlavní obsah

Dobeš: Ve sportu už není prostor pro krácení státní podpory

Udržet současný objem peněz pro sport a nedopustit na něj dopad rozpočtových restrikcí slíbil ministr mládeže, školství a tělovýchovy Josefa Dobeš na schůzce se šéfem ČSTV Pavlem Kořanem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan

Článek

„V oblasti sportu už není prostor pro krácení státní podpory, naopak musíme společně hledat způsob, jak do něj přinést další finance,“ uvedl Dobeš a koncepci podpory sportu označil za jednu z priorit.

„Citelně vnímám ohrožení péče o talentovanou mládež stejně jako úbytek dobrovolníků působících ve sportu i ohrožený provoz řady sportovních zařízení,“ dodal ministr v tiskové zprávě. ČSTV už minulý týden důrazně apeloval na stát, aby nedopustil další podfinancování sportu s tím, že jinak to bude mít v příštích letech pro sport fatální následky.

Podle Dobeše je cílem nedopustit rozpad systému péče o sport a posílit jeho podporu, proto podle něj v nejkratší možné době společná pracovní skupina připraví návrh novely loterijního zákona, který musí přinést nové zdroje pro financování sportu.

Bude i zahájena intenzivní příprava nového zákona o podpoře sportu, který bude řešit oblast sportu v širším kontextu.

Finančním zdrojem, který v krátkodobém horizontu může významně přispět k posílení financování sportu, mohou být i zdroje z příjmů reklam České televize. Využitím reklamy v ČT by se podle Dobeše nejen zachovaly peníze v České republice, ale současně se snížila zátěž státního rozpočtu. Proto bude pro takové řešení hledat politickou podporu.

Reklama

Související témata: