Hlavní obsah

Expedice bez čelovky. Jaroš vyráží do Antarktidy

Praha

I v třiapadesáti prožije své horolezecké poprvé. Radek Jaroš v polovině prosince nabere kurz Antarktida s cílem vystoupit v rámci projektu Koruna světa na nejvyšší vrchol nejstudenějšího kontinentu Mount Vinson (4892 metrů). Díky letnímu slunovratu si na temeni jižní polokoule užije dostatek slunečního svitu, takže poprvé při výpadu do hor nebere čelovou svítilnu.

Foto: archiv Radka Jaroše

Radek Jaroš na kavkazském Elbrusu.

Článek

Jaroš po úspěšném završení projektu Koruna Himálaje - v roce 2014 se stal prvním Čechem a patnáctým člověkem na světě, který zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů bez použití umělého kyslíku - plynule rozjel dobrodružství s názvem Koruna světa. Při něm stane na nejvyšších vrcholech všech kontinentů. Čtyři, resp. pět položek na seznamu má již odškrtnuté, zbývají další čtyři.

„Původně jsem o Koruně světa ani příliš neuvažoval, nebral jsem to jako dostatečně vysoký cíl. Ale jak se říká, člověk míní a Manitou se směje. Po zkompletování Koruny Himálaje jsem si řekl, že splněný sen je nový začátek. Himálaj je uzavřený svět, Koruna světa je o něčem jiném. Je to i dobrodružství, cestování, poznávání nových míst a lidí," vyprávěl Jaroš při setkání s novináři, při němž bilancoval dosavadní průběh projektu.

Proti klasickému Seven Summits je rodák z Nového Města na Moravě pilnější, v seznamu má o dvě hory víc - v rámci Evropy stál na vrcholu Mt. Blancu (4810, rok 1994) i Elbrusu (5642 m, rok 2016). Na jižní polokouli se pak nedávno vydal k vrcholu nejvyšší hory Austrálie Mount Kosciuszko (2228 m) a počítá i s výstupem na nejvyšší horu Oceánie Puncak Jaya (Cartensz Pyramid, 4884 m) na indonéském ostrově Nová Guinea.

Jižní pól odpískal

Nejbližší dobrodružství ale prožije v Antarktidě, kam se vydá 13. prosince. Přes chilské město Punta Arenas se s šestičlenným týmem dopraví speciálním iljušinem přímo na nehostinný kontinent. Na zdolání vrcholu bude mít deset dnů. „Technicky to není náročné, horší budou možná podmínky. Nechci ohromovat nějakými čísly, ale zima bude," odtušil s úsměvem Jaroš.

Kromě zimy se chystá i na věčně trvající den. Od Českého olympijského výboru dostal speciální brýle podporující tvorbu melatoninu - hormonu tmy a spánku. „A poprvé nemusím brát čelovku," usmíval se.

Při plánování projektu si pohrával s myšlenkou vypravit se k Jižnímu pólu, plán ale nakonec odpískal. „V rámci rozpočtu to představuje milión navíc. Navíc nejsem Amundsen, táhnout saně tisíc kilometrů mě úplně neláká," přiznal Jaroš. Pokud podmínky dovolí, zkusí vystoupit ještě na druhý nejvyšší vrchol Antarktidy, který ční nedaleko Mount Vinsonu.

Pokud v Antarktidě uspěje, budou Jarošovi do sbírky Koruny světa chybět tři zářezy. Africké Kilimandžáro (5885 m), jihoamerická Aconcagua (6961 m) a zmíněná Cartens Pyramid. Mohutný finiš za uzavřením projektu ale neplánuje. „Dalo by se to stihnout za rok. Vedle toho mě ale bude podle všeho čekat několik cest do Asie kvůli dotáčkám k chystanému dokumentu o Koruně Himálaje. Takže spíš počítám, že bych Korunu světa uzavřel v průběhu dvou let," dodal Jaroš.

Koruna světa Radka Jaroše
Evropa
Mt. Blanc (4810 m, vystoupil v roce 1994), Elbrus (5642 m, 2016)
Asie
Mt. Everest (8850 m, 1998)
Severní Amerika
Denali (6190 m, 2016)
Austrálie
Mt. Kosciuszko (2228 m, 2017)
Zbývají
Antarktida - Mount Vinson (4892 m)
Afrika - Kilimandžáro (5885 m)
Jižní Amerika - Aconcagua (6961 m)
Oceánie - Puncak Jaya - Cartensz Pyramid (4884 m)

Reklama

Související témata: