Hlavní obsah

Famózní vstup Erbanové! V domácí hale útočí na titul sprinterské vládkyně Evropy

Heerenveen

Karolína Erbanová útočí v nizozemském Heerenveenu na titul mistryně Evropy ve sprinterském víceboji. Česká reprezentantka připravující se v nizozemském týmu After Pay dosáhla nejprve druhého nejlepšího času na trati pět set metrů, na dvojnásobné distanci pak vyjela rovněž stříbrnou pozici a v průběžném pořadí okupuje první příčku. V neděli ji čeká v hale, kde se připravuje v průběhu celého roku, znovu vystoupení na obou tratích.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Karolína Erbanová na trati závodu na 1000 metrů.

Článek

Tušila jste ve dnech předcházejících šampionátu, že vaše forma je výjimečná?

Nevěděla jsem co očekávat. Do sezóny jsem kvůli zdravotním potížím vstoupila později, ale týden od týdne se moje výkonnost zlepšovala. Měla jsem pár tréninků měřených, kdy jsem si říkala, že je vše na dobré cestě a ve výsledkové listině bych se měla posunout. Nicméně trénink a závod je něco jiného. Na člověka dolehne nervozita, navíc je plný stadión. Aspektů ovlivňujících výkon je vážně hodně.

Na obou distancích jste dosáhla druhého měřeného času. Byla jste s výkony spokojená?

Pětistovku jsem jela velmi dobře, bez chyby. Konečně jsem se cítila dobře. Úvodních sto metrů jsem měla za 10,5 vteřiny, což mi udělalo radost. Stihla jsem čas dokonce zaregistrovat už na trati. Rozhodně šlo o nejlepší závod sezóny, bez klopýtnutí. Potvrdila jsem si pocit z tréninku. A výkon na kilometru mě pak doslova překvapil. Hodně jsme na této trati pracovali v tréninku, protože v druhém kole mi to výkonnostně někdy drhlo.

S čím jako první žena průběžného pořadí půjdete do druhého dne šampionátu?

Kilometr mi dodal hodně sebevědomí. Jsem ráda, jak jsem první den zvládla. Hlavně se musím hodit do klidu, nasbírat síly a dobře se vyspat. Přeci jen nejsme zvyklé jezdit sprinterský čtyřboj. Jede se pouze při mistrovství světa, evropský šampionát je v tomto formátu poprvé. A je to jiné, když zde nestartují holky z Asie a Ameriky. Nicméně není důvod slavit, protože ve sprintu se může stát hodně věcí.

Spát budete klidně? Lze z hlavy vytěsnit, že útočíte na životní výsledek?

Musím to dokázat a pořád se soustředit na práci, kterou je třeba odvést na ledě. Nenechat se rozhodit čísly. Pár desítek minut po závodě jsem hodně nabuzená. Musím se důkladně vyjet na kole. Mám velkou radost, jak se zlepšuji.

Nebudou se vám před startem nedělních závodů podlamovat kolena při pohledu na průběžné pořadí šampionátu?

Jsem vpředu, za což jsem moc ráda. Musím v neděli zopakovat sobotní výkony. Pak to bude super. Jak už jsem řekla, nechci si připouštět žádná čísla. Snadno pak člověk sklouzne myšlenkami úplně mimo.

Jak dopadne Karolína Erbanová na mistrovství Evropy ve sprinterském víceboji?
Získá zlato
73,4 %
Bude stříbrná
17,7 %
Vybojuje bronz
3,1 %
Bude bez medaile
5,8 %
Celkem hlasovalo 6389 čtenářů.

Reklama

Související témata: