Hlavní obsah

Fleretista Choupenitch byl dvanáctý na GP v Dauhá, porazil i olympijského vítěze

Fleretista Alexander Choupenitch obsadil dvanácté místo v šermířské Grand Prix v Dauhá. Na turnaji nejvyšší kategorie zastavil českou jedničku v osmifinále dvanáctý muž světového žebříčku Chun Yin Ryan Choi z Hongkongu.

Foto: Sportegy

Český šermíř Alexander Choupenitch.

Článek

Choupenitch, kterému patří ve světovém pořadí 21. místo,vyhrál v páteční kvalifikační skupině pět ze šesti zápasů a postoupil přímo do hlavního pavouka pro 64 šermířů. V soutěži vyřadil italského soupeře Alessandra Paroliho (15:6) a pak získal skalp jeho hvězdného krajana Danieleho Garozza. Úřadujícího olympijského vítěze a aktuální světovou šestku porazil 15:10. V boji o nejlepší osmičku ale podlehl Choiovi 9:15.

"První dva zápasy ve vyřazovací části, to snad byly nejlepší zápasy v mém životě. Garozza jsem přejel," pochvaloval si Choupenitch v tiskové zprávě. Měl radost, že po více než roce mohl absolvovat soutěž. "Rok jsem makal a teď přišel čas to ukázat. Šermoval jsem skvěle, mám ze všeho hodně dobrý pocit," konstatoval bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2018, kde prohrál v semifinále právě s Garozzem.

Osmifinálová porážka ho mrzela už proto, že mu znemožnila víc se přiblížit k účasti na olympijských hrách, ale přičítal ji nedostatku příležitostí poměřit se s asijskými soupeři. "Nesedl mi asi úplně jeho styl. Za ten rok, co nebyly turnaje, jsem neměl možnost šermovat s Asiaty. Na začátku mi to uteklo a už jsem to pak nedokázal dohnat," řekl Choupenitch.

Do hlavní soutěže prošel poprvé v kariéře také Marek Totušek. Osmnáctiletý talent, bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy juniorů, byl v kvalifikačních bojích úspěšný jen z poloviny, ale uspěl potom ve dvou eliminačních kolech. V hlavní soutěži jej hned na úvod vyřadil právě Garozzo po jasné výhře 15:3.

Reklama

Související témata: