Hlavní obsah

Gymnasta Konečný závodí za Bayern, slavné fotbalisty ale potkal jen na Oktoberfestu

Praha

Za Bayern Mnichov bojuje už šestým rokem, o lukrativních smlouvách Robbena a spol. si však může nechat jen zdát. „Ale měsíčně od nich dostávám plat, pomůže mi," připouští Martin Konečný, sportovní gymnasta, který do Londýna zamíří na svoji druhou olympiádu.

Foto: www.martinkonecny.com

Český gymnasta Martin Konečný

Článek

Ke gymnastice ho přivedlo zhlédnutí filmu Šest medvědů s Cibulkou a akrobatické kousky v něm ztvárněné, časem se vypracoval mezi kontinentální gymnastickou elitu a stal se juniorským mistrem Evropy na hrazdě i bronzovým Evropanem na prostných mezi seniory.

Není divu, že o schopnosti drobného blonďáka je v Evropě zájem. „K Bundeslize se teď přidala i francouzská liga, jsem dost rozlítanej," přiznává. Ve Francii ho ale nyní potkala nepříjemnost v podobě lehce nataženého třísla těsně před mistrovstvím Evropy.

Nabídku odmítl

V Německu už si našel druhý gymnastický domov. „Můžu tam využívat zázemí a regeneraci, má se stavět nová hala, dokonce mi nabízeli, abych tam trénoval, ale moje němčina není na takové úrovni," přiznává.

Mohl by využívat i další výhody plynoucí ze členství v klubu, jehož fotbalisté hráli finále Ligy mistrů, ale do hlediště Allianz Areny se zatím nedostal. „Máme na lístky slevu, jenže když tam jsem na závody, jsou vždycky v době zápasů," posteskne si. „Ale třeba na narozeniny mi klub poslal šálu Bayernu," říká sedmadvacetiletý gymnasta.

S fotbalisty bavorského velkoklubu se tak potká jen při společenských akcích. „Naposledy asi před třemi lety na Oktoberfestu, klub tam měl pronajatý celý stan," vypráví Konečný.

Hamburgery omezil

Roky vrcholového sportu se podepsaly na jeho zdraví, koleno už měl pod skalpelem dvakrát. „Po první plastice mi křížové vazy praskly, a tak se dělala druhá. Už to asi nebude nikdy jako dřív, bez ortézy bych závodit nemohl," přiznává.

Konečnému už skončilo i období, kdy mohl jíst, co chce a kdy chce. Pizzy a hamburgery pro něj nebyly žádný problém. „Už jsem to musel upravit, začal jsem brát potravinové doplňky. První návštěva dietologa ale byla vtipná," usmívá se. „Odvyprávěl jsem mu, co všechno jím. Trošku se zarazil, ale pak říkal, že úplně nejhorší jsem nebyl," vypráví. Konečný ví, že se svými zkušenostmi se neztratí ani po kariéře, gymnastická průprava je základ pro všechny sporty. „Od ledna jsem si otevřel školku. Mamka trénuje děti od tří let, já od šesti. Ona je naučí základy, já pak salta," usmívá se.

Na vlastní oči tak pozoruje, jak se snižuje šikovnost dětí. „Dřív museli na tělocviku umět přeskočit kozu, udělat kotrmelec, teď jim dají třeba florbalky – a hrajte. A také to je o přístupu rodičů," hodnotí Konečný.

Reklama