Hlavní obsah

Horolezecký festival v Teplicích vstoupí do druhého čtvrtstoletí

Pavel NovotnýSport.cz

Dvaatřicet filmů od tvůrců ze třinácti zemí se letos bude ucházet o přízeň poroty na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu v Teplicích nad Metují, který tradičně našel místo v kalendáři o posledním srpnovém víkendu. Oblíbený podnik všech horolezců a milovníků outdoorových sportů po loňských oslavách 25. narozenin otevře bránu druhého čtvrtstoletí ve čtvrtek večer a potrvá do neděle.

Foto: Sport.cz

Snímek z expedice do Afghánistánu, Pákistánu a Nepálu dvojice Marek Holeček (na snímku), Jan Doudlebský.

Článek

Organizátoři obdrželi celkem šedesátku snímků, do hlavní soutěže jich nakonec bylo vybráno dvaatřicet. O vítězných filmech bude během nadcházejícího víkendu rozhodovat pětičlenná porota, o jejímž složení informuje ředitelka festivalu Marie Jirmannová: „Pozvání letos přijali polský horolezec a fotograf Marek Arcimowicz, kameraman regionální televizní agentury Michal Fanta, scénáristka a režisérka Simona Oktábcová, horolezec a cestovatel Olda Šlegr a jako poslední horolezec a korespondent časopisu Montana Martin Krejsa.“

Jak však vědí pravidelní návštěvníci východočeského městečka, nejen filmem živ je festivalový divák. Připravena jsou opět setkání se zajímavými hosty. Josef Nežerka zrekapituluje svou horolezeckou kariéru trvající již půlstoletí, do různých koutů světa bude možné se vypravit s rakouským dobrodruhem Gerhardem Schaarem, o nutné trpělivosti fotografů přírody povypráví Craig Richards, o životě horských vůdců se rozpovídá trio Janek Bednařík, Josef Šimůnek a Ondřej Nádvorník a loňskou trojexpedici do Afghánistánu, Pákistánu a Nepálu připomene Jan Doudlebský.

Z dalšího doprovodného programu připomeňme již zdomácnělý sobotní závod Českého poháru v boulderingu či seminář Záchranná akce ve stěně. Pro sportovně laděné návštěvníky nebude v neděli ráno chybět Buffo cross - běh Teplickými skalami. Večerní čas opět vyplní hudba, letos jsou hlavními hvězdami Ready Kirken (pátek) a Petr Vondráček se skupinou Lokomotiva (sobota).

Vstupné na projekce soutěžních bloků činí 50 korun, v infocentru festivalu je možné zakoupit permanentku na celý program festivalu za 500 korun. Kompletní informace najdete na webu festivalu.

Filmové tipy Sport.cz
Bhútán - hledání štěstí (r. P. Barabáš, Slovensko)
Putování po zapomenuté zemi, v níž lidé uctívají všechno živé.
The Sharp End (r. P. Mortimer, N. Rosen, USA)
Film o lezcích, kteří na hranici mezi úspěchem a neštěstím riskují všechno. Následujte lezecká včetně českého talentu Adama Ondry na úžasná místa světa.
Matrix Reloaded (r. Petr Pavlíček, Česko)
Neobyčejný film o posunutí hranice mixového lezení ve Vysokých Tatrách, napěchovaný ostrou akcí a spoustou piva.
Lightning Strike – Arwa Tower (r. Ch. Frutiger, Ch. Kopp, S. Siegrist, Švýcarsko)
Příběh dvou týmů horolezců, kteří začátkem léta 2007 odjeli pod Arwa Tower, nádherný šestitisícový vrchol v severoindickém Himálaji Garhwal.

Reklama

Související témata: