Hlavní obsah

Indický šachista Ánand obhájil titul mistra světa

Aktualizováno

Indický šachista Višvánáthán Ánand obhájil titul mistra světa. Izraelského vyzyvatele Borise Gelfanda porazil v Moskvě v tie-breaku 2,5:1,5.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Indický šachista Višvánáthán Ánand.

Článek

Tie-break tvořily čtyři partie se zkráceným časovým limitem. Dvanáct předchozích partií rozhodnutí nepřineslo: každý ze soupeřů vyhrál jednou a desetkrát se rozešli smírně.

Dvaačtyřicetiletý Ánand ve středečních zkrácených partiích potvrdil roli favorita. V rapid šachu je považován za jednoho z nejlepších hráčů, před devíti lety v něm vyhrál mistrovství světa. Navíc v 28 dosavadních partiích se zkráceným limitem proti Gelfandovi vybojoval osm vítězství a jen jednou prohrál.

V Treťjakovské galerii dnes rozhodla druhá partie, kterou Ánand bílými figurami vyhrál v 77. tahu. Gelfand už potom nedokázal ztrátu bodu smazat.

"Vyhrál jsem se štěstím"

"Bylo to těsně a ohromně napínavé. Je to úleva, vyhrál jsem trochu i se štěstím. Na konci to byla hlavně bitva nervů," uvedl Ánand, který je na šachovém trůnu nepřetržitě od roku 2007. Poprvé se stal světovým šampionem už před dvanácti lety.

Gelfand se snažil po prohře v dnešní druhé partii útočit a vyrovnat, ale neuspěl. "V poslední partii už bylo zkrátka málo času na to, aby se mi povedlo zvolit ty nejlepší tahy," řekl rodák z Běloruska.

Ánand za titul získal prémii 1,4 miliónu dolarů (29 miliónů korun), poražený vyzyvatel si z duelu odnesl 1,15 miliónu dolarů (24 miliónů korun).

Reklama

Související témata: