Hlavní obsah

Jaroš vyráží dobýt vrchol osmitisícové Dhaulágiri

PRAHA

Další himálajská výzva stojí před nejlepším českým horolezcem současnosti Radkem Jarošem. Pokořitel šesti osmitisícových vrcholů se v sobotu opět vydá do Nepálu, aby se spolu s Kamilem Bortlem a Romanem Langrem pokusil zdolat 8167 vysokou, sedmou nejvyšší horu světa Dhaulágiri.

Foto: www.radekjaros.cz

Radek Jaroš

Článek

Jaroš, jenž nosí za pasem skalpy Mt. Everestu (8850 metrů), Kančendžongy (8586), Broad Peaku (8047), Čo Oju (8153), Šiša Pangmy (8013) a Nanga Parbatu (8125), se letos časově nesešel se svými tradičními souputníky, a tak vyráží s novým týmem.

"Nemáme spolu mnoho zkušeností, proto jsme jako výstupovou trasu zvolili relativně jednodušší severozápadní hřeben. Nepůjdeme alpským stylem, ale expedičním s postupnými vynáškami. Rozhodně ale půjdeme bez podpory kyslíku," připomněl Jaroš svou zásadu na úterní tiskové konferenci v Praze.

Západní Nepál, kde se Dhaulágiri, zvaná též Bílá hora, nachází, je pro ostříleného himálajského harcovníka dosud nepoznaným koutem horského království. "Na západě Nepálu jsem ještě nebyl, navíc poprvé jedu na expedici na podzim. Vždy jsem měl pocit, že na jaře je počasí v Himálajích stabilnější. Uvidíme, jak to bude vypadat, každopádně je jasné, že pokud nebude dobré počasí, nevyškrábeme se ani do druhého tábora," líčil Jaroš.

Pokud se české výpravě útok na vrchol zdaří, bude mít na kontě polovinu z elitního osmitisícového klubu. Tím ale nehodlá své himálajské snažení rozhodně uzavřít. "Mám tajný sen vylézt na všechny osmitisícovky," vyprávěl.

Češi úspěšní naposled v roce 1990

Příští rok by proto chtěl vyrazit na Gašerbrum I. a II. "Polda Sulovský mě sice láká na K2, ale už jsem tam byl třikrát a třikrát jsem odešel s nepořízenou. Takže zkusím jiné kopce. Na K2 ale stejně jednou budu muset," pokrčil rameny při vzpomínce na nejtěžší osmitisícovku.

Znovu by se chtěl také vydat na Mount Everest. "Everest byl první, tam má himálajská mise začala. Šli jsme klasickou cestou ze severní strany. Když ale vidím, co se tam teď děje, mám chuť tam vyrazit znovu a odvděčit se nejvyšší hoře nějakou obtížnou variantou," svěřil se Jaroš, jemuž komerční hemžení pod Everestem silně leží v žaludku.

Budoucnost ale zatím nechává otevřenou, čeká jej aktuální výzva. Po sobotním odletu do Káthmándú jej s parťáky čeká další přelet a poté třídenní pěší přesun do základního tábora. Na útok na vrchol Dhaulágiri budou mít Češi více než měsíc, nejzazší datum příletu si stanovili na konec října.

Pokud se Jarošovi a spol. vše vydaří podle plánu, budou prvními českými horolezci na vrcholu od roku 1990, kdy horu dobyl Leopold Sulovský se Stanislavem Šilhánem. První úspěšný pokus o vrchol se českým horolezcům zdařil v roce 1984, kdy provedli dodnes oceňovaný průstup západní stěnou. První úspěšný výstup na vrchol podnikla v roce 1960 švýcarsko-rakouská expedice, jejímž členem byl i známý kameraman Kurt Diemberger.

Reklama

Související témata: