Hlavní obsah

Judista Petřikov skončil na ME sedmý a má jistou účast na MS

Budapešť

Český judista Pavel Petřikov obsadil na mistrovství Evropy dělené sedmé místo ve váze do 60 kilogramů. Do boje o bronzovou medaili jej v Budapešti nepustila porážka v opravách s Izraelcem Arťomem Aršanským po minutě a půl na ipon. Pro Petřikova může být náplastí, že se díky výsledku na ME v předstihu kvalifikoval na srpnový světový šampionát v Riu de Janeiro.

Článek

"Sedmé místo z Evropy nevypadá špatně a zajistil jsem si tím i svět, což je ale asi jediné pozitivum. Sám na sebe jsem naštvaný. Mohl jsem tady dosáhnout na víc. S Izraelcem jsem udělal chybu, kterou nesmí udělat ani žák. Nechal jsem se uškrtit jako husa," řekl v rozhovoru s ČTK Petřikov, kterého soupeř porazil díky pevnému držení.

"Rozbalil jsem se a úplně se mu nabídl. Prostě strašná hloupost, která mě bude dlouho mrzet. Musím se smát tomu, jak jsem byl naivní," smutnil Petřikov po svém nezdaru v opravě.

Šestadvacetiletý Petřikov svůj osmý evropský šampionát zahájil sebevědomě výhrami nad Slovincem Matjažem Trbovcem a Švýcarem Michaelem Itenem. Nejprve ve vyrovnaném boji triumfoval díky juku v samém závěru, další utkání po iponu ukončil před časovým limitem.

Do oprav jej poslal nezdar s Gruzíncem Amiranem Papinašvilim, který zvítězil po dvou získaných vazari.

Definitivně královéhradeckého judistu zastavil Aršanskij, který už po 90 vteřinách zaútočil a dokázal získat ipon. Petřikov sám plácnutím o žíněnku dal rozhodčím najevo, aby duel ukončili. "Zase nejsem tak hloupý, abych riskoval zdraví. Kdyby mě držel o vteřinu déle, mohlo to mít i horší následky," prohlásil účastník pekingské olympiády.

Petřikov musel místo vysněné medaile vzít zavděk sedmým místem, stejně jako v letech 2008 a 2010.  "Asi je mi ta sedmička souzená, ale po dnešku toho lituju víc než dřív. Měl jsem o dost větší šanci, abych se mohl poprat o placku. To zamrzí," uvedl Petřikov.

Devatenáctiletý David Pulkrábek, debutant na velké akci, vypadl také ve váze do 60 kg hned v prvním kole po prohře se Švýcarem Ludovikem Chammartinem.

V pátek se v Budapešti představí Jaromír Ježek s Jaromírem Musilem ve váze do 81 kg, v sobotu pak největší česká hvězda Lukáš Krpálek a Michal Horák (oba do 100 kg) a také Alexandr Jurečka (do 90 kg).

Mistrovství Evropy v judu v Budapešti:
Muži - do 60 kg:
1. Papinašvili (Gruz.)
2. Chammartin (Švýc.)
3. Aršanskij (Izr.) a McKenzie (Brit.),
...7. Petřikov, Pulkrábek (oba ČR) bez umístění.
Do 66 kg:
1. Šavdatuašvili (Gruz.)
. Chan-Magomedov (Rus.)
3. Larose a Dragin (oba Fr.).
Ženy - do 48 kg:
1. Csernoviczká (Maď.)
2. Van Snicková (Belg.)
3. Payetová (Fr.) a Sahinová (Tur.).
Do 52 kg:
1. Kuzjutinová (Rus.)
2. Chituová (Rum.)
3. Kelmendiová (Kosovo) a Gómezová (Šp.).
Do 57 kg:
1. Paviaová (Fr.)
2. Filzmoserová (Rak.)
3. Monteirová (Portug.) a Zabludinová (Rus.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.