Hlavní obsah

Klučina setřel Váňu! Žokej? Ne, já budu fotbalista nebo policajt

Praha

Theophilos, vítěz předloňské Velké pardubické, mu udělal radost. Jedenáctiletý hnědák z jeho stáje doběhl v sobotní závěrečné kvalifikaci na 131. ročník slavného dostihu druhý. „Hlavně ale, že zůstal zdravý," prohodil Josef Váňa směrem k členům Dostihového klubu fanoušků, který od něj má pronajaté Theophila a Lucky Valentina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa během losování Velké pardubické 2019, dne 4. října 2019 v Praze.

Článek

Když se s nadšenými příznivci legendární žokej a trenér loučil, spatřil sedmiletého klučinu, který se opíral o dřevěný plot a hleděl na něj. „Řekni mamce, ať ti koupí koně. Aspoň houpacího. Jsi malý jako já, budeš třeba žokej," prohodil Váňa směrem k chlapci. „Nebudu. Možná budu fotbalista, nebo policajt," odpověděl bezelstně chlapec. „Tak to budeš radši tím policajtem, ti to mají jistý. Nebo až budeš velkej, můžeš jít k jízdní policii," smál se Váňa.

Jste spokojený s výkonem Theophila, který odtáhl celý dostih a nakonec doběhl druhý?

Nezbylo nám nic jiného. Zakázal jsem, aby šli první, ale situace v dostihu se vyvinula tak, že Pepča Bartoš ho musel celý odfírovat. V cílové rovině Theophilos neviděl ostatní koně, protože nosí beránky (pozn. - válečky podél očí, zabraňující nervóznějším koním vidět do strany, aby se nerozptylovali), takže se ve finiši nechytl. Na Velkou mu beránky zkusíme sundat, snad už to bez nich zvládne.

Nosíte v hlavě, kolik koní do letošní Velké vyšlete?

Ještě nevím. Mazhilis se v sobotu škaredě zranil, bude se dávat tři, čtyři týdny dohromady. A aby běžel Mahe King je nesmysl. Uvidíme, jak na tom budou No Time To Lose s Theophilem. Zatím tedy vypadá, že budou jenom dva.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dostihy v Pardubicích. (ilustrační foto)

No Time To Lose vyhrál jeden ze sobotních dostihů. Je tedy ve formě?

Je v cajku, dokonce šel v tréninku s Theophilem a porazil ho. Bylo mi jasné, že nepoběží špatně, ale nemusel vyhrát. Hlavně ať je zdravý, což je podstatný. Snesl by určitě měkčí podklad, úplně beton ale naštěstí nebyl. Teď mu dáme týden oraz, pak uděláme, co vždycky. Poslední tři neděle před Velkou půjde větší práci, pak už se bude ladit.

Theophilos je svérázný kůň. Loni, kdy obhajoval vítězství ve Velké, se jel dostih bez diváků. Hnědák ho bral jako trénink a nehecnul se. Bude to nyní s fanoušky jiné?

Ono ani nešlo o to, že by ho dostih nebavil, ale kluk, který ho jel, absolvoval předtím sedm dostihů. Byl unavený víc než chudák kůň. Nebyli jezdci. Ti dobří stáli, byli zranění, museli jsme improvizovat. Z Theophila mám radost, šel si dostih, jak chtěl. Odvedl dobrou práci.

„Pan Váňa měl v sobotu v Pardubicích celkově úspěšný den, moc jsme mu to přáli. Kvalifikaci běžel Theophilos statečně. A jak říkal žokej Pepa Bartoš, jeli jen na osmdesát procent. V říjnu na Velké to bude na sto."
Jarmila Třísková, členka Dostihového družstva fanoušků

Reklama