Hlavní obsah

Koňská kopyta oslnila Prahu. Divákům se představily i dcery miliardářů a celebrit

Praha

Byla to unikátní podívaná, kterou Česko dosud nezažilo. Největší parkuroví mistři z celé planety se minulý týden sjeli do libeňské O2 areny, aby zabojovali o velecenný triumf na prestižním Global Champions Prague Playoffs. Ve hře byl i pořádný balík peněz, vždyť během čtyř dnů se na odměnách rozdělovalo bezmála 12 milionů eur (přes 300 milionů korun). Vydařené jezdecké galashow se zúčastnila plejáda špičkových koní, v jejichž sedlech nechybělo hned několik potomků světových celebrit a miliardářů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anna Kellnerová sklidila od diváků v pražské O2 areně ovace.

Článek

V české metropoli si dala dostaveníčko opravdu vybraná společnost s nejlepšími závodníky světového žebříčku Mezinárodní jezdecké federace.

Domácí fanoušci se samozřejmě nejvíc těšili na vystoupení Prague Lions s českými zástupci Annou Kellnerovou a Alešem Opatrným. Několikanásobný mistr republiky sice vyfasoval pro čtvrteční čtvrtfinále roli náhradníka, takže na speciální povrch vyjela jen talentovaná Kellnerová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anna Kellnerová si připsala čistou jízdu.

Vlastimil Vacek

Dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, vlastníka finanční skupiny PPF, sklidila v úvodním soutěžním dnu mohutný aplaus. S valachem Silverstonem G předvedla povedenou jízdu, byť Pražští lvi nakonec zůstali těsně před branami semifinále. "Zklamání je velké. Ale příští rok se vrátíme a bude to lepší," slibovala 21letá jezdkyně a náladu si pak trochu spravila o víkendu, když obsadila páté místo v doplňkové pětihvězdové soutěži přes překážky vysoké 150 centimetrů.

Na kolbišti v multifunkční hale se však proháněla i další zvučná jména ze světa velkého byznysu či hudby, která poutala pozornost. Jessica Springsteenová, dcera amerického rockového a folkového zpěváka Bruce Springsteena, bojovala v Super Cupu v barvách Miami Celtics. Do finále ovšem neproklouzla. Tým St. Tropez Pirates zase reprezentovala Athina Onassisová, vnučka a dědička po řeckém rejdaři Aristotelu Onassisovi. Jenže ani na jednu z nich se štěstí v Praze neusmálo.

Onassisová vyjela do čtvrtfinále s koněm MHS Going Global, nasbírala pět trestných bodů a její družstvo nakonec skončilo desáté hned za Prague Lions. Do šestičlenného finále nepronikla ani Springsteenová, jež v semifinále na koni RMF Zecilie dvakrát chybovala její postupové sny se rovněž rozplynuly.

Dědičky slavných mužů jsou na koních ostře sledovanými objekty. Vášeň v parkurovém skákání našla třeba Jennifer Gatesová. Nejstarší dcera multimiliardáře a druhého nejbohatšího muže světa Billa Gatese se ale pražskému publiku v Super Cupu nepředstavila. Stejně jako 20letá kráska Eve Jobsová, jejíž zesnulý otec Steve byl zakladatelem společnosti Apple.

V minulosti byl tento sport hlavně zábavou šlechty a armádních důstojníků, v současné době se v něm točí obří sumy. Příkladem je pár týdnů starý počin Petra Kellnera. Pro dceru Annu, která sní o startu na olympiádě, koupil nového špičkového koně Catch Me If You Can, s nímž donedávna jezdila německá star Laura Klaphakeová.

Podle serveru Hospodářských novin vysázel za desetiletou klisnu zhruba čtvrt miliardy korun, čímž přeplatil dokonce i Gatese, jenž v létě dle týdeníku Bild neúspěšně nabízel německému chovateli a majiteli koně Paulu Schockemöhlemu osm milionů eur (asi 208 mil. korun).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anna Kellnerová

Vlastimil Vacek

Do Prahy dohromady přicestovalo kamiony 180 koní a jejich celková hodnota se šplhala do miliard. „Cenu si netroufám odhadnout. Radši o tom ani nepřemýšlím, protože to bych nemohla vůbec spát," ujišťovala už během náročných příprav sportovní ředitelka závodu Klára Damborská s tím, že pojistné za koně si řeší jejich majitelé.

Velký parkurový svátek, jemuž od čtvrtka do neděle přihlíželo v ochozech dohromady 31 635 návštěvníků, sklidil značný úspěch. A je jisté, že se do Prahy příští rok opět vrátí. Vyvrcholení několikaměsíčního seriálu parkurových podniků se v O2 areně uskuteční od 21. do 24. listopadu.

"Czech Equestrian Teamu věřím, a proto jsme se dohodli na opětovné organizaci této soutěže. Chceme pokračovat v úspěšně započaté tradici," řekl šéf seriálu Global Champions Jan Tops, jenž byl členem vítězného nizozemského parkurového týmu z Letních olympijských her v roce 1992.

Reklama

Související témata: