Hlavní obsah

Kordista Jurka navázal na dědu, pojede na olympijské hry

Madrid/Praha

Šermíř Jakub Jurka vyhrál evropskou kvalifikaci kordistů v Madridu a poprvé postoupil na olympijské hry. Navázal tak na svého slavného dědu Jaroslava Jurku, dvojnásobného olympionika z Montrealu 1976 a Moskvy 1980.

Foto: Sport.cz

Kordista Jakub Jurka slaví vítězství. Ilustrační foto.

Článek

Na tokijském turnaji pod pěti kruhy budou mít Češi stejně jako v Riu de Janeiro v roce 2016 dva šermíře. V sobotu v kvalifikaci uspěl fleretista Alexander Choupenitch.

"Je to fantazie. Ještě tomu nemůžu uvěřit," řekl Jurka v telefonickém rozhovoru ČTK. "Soutěž byla tak strašně náročná. Takový výkon se stane jednou za život," uvedl.

Jednadvacetiletý Jurka postoupil ze skupiny se čtyřmi výhrami a jednou prohrou. Na úvod play off zdolal Flavia Giannotteho z Lucemburska a ve čtvrtfinále španělského šermíře Yulena Pereiru, čtyřiadvacátého kordistu světa. "To byl krok k vítězství," podotkl Jurka.

V semifinále vyřadil Radoslawa Zawrotniaka z Polska. "Třikrát chladnokrevně vyřešil složitou situaci," chválil šéf svazu Oldřich Kubišta. Ve finále Jurka zdolal Švéda Jonathana Svenssona. "Kuba byl na vlně a věřil si. Odpovědnost a blízkost kvalifikace na olympiádu na něj musely vytvářet strašný tlak, ale jeho stroj naskočil a zvládl to bravurně," řekl Kubišta.

Po vítězném zásahu tekly Jurkovi radostí slzy. "Emoce nešly udržet. Je to senzace pro český šerm," radoval se šermíř olomoucké Dukly.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články