Hlavní obsah

Krpálek zdolal polského pořízka a nakonec má medaili

Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek získal na mistrovství Evropy ve Varšavě bronzovou medaili v kategorii nad 100 kilogramů. V duelu o třetí místo porazil Poláka Macieje Sarnackého na ipon a vybojoval čtvrtý cenný kov na evropských šampionátech. Předchozí tři medaile získal v nižší váhové kategorii.

Foto: David Šváb, ČTK

Judista Lukáš Krpálek získal bronzovou medaili v kategorii nad 100 kilogramů.

Článek
Fotogalerie

Olympijský vítěz z Ria zaváhal jen ve čtvrtfinále, v němž podlehl pozdějšímu šampionovi Guramovi Tušišvilimu z Gruzie. "Gruzínec tu měl úžasnou formu. Je rychlý i velmi silný a dnes předváděl nádherné judo s nádhernými hody. Na něj dnes Lukáš neměl," řekl reprezentační trenér Petr Lacina. "Lukáš se špatně vyspal a nefungovalo mu tělo. Do odpoledne si ale odpočal, zapracovala fyzioterapeutka a už to byl jiný Lukáš. Co předvedl v posledních dvou zápasech, to bylo úžasné," chválil svého svěřence.

V opravách si Krpálek poradil se světovou devítkou Stanislavem Bondarenkem z Ukrajiny. Několik jeho ztečí soupeř odvrátil, ale v polovině duelu už Krpálkovi, hnanému bouřlivým skandováním publika, útok vyšel a hodil Ukrajince na ipon.

Před časovým limitem skončil také Krpálkův duel o bronz se Sarnackým. Více než dvoumetrový polský obr je ve světovém žebříčku až 36., ale domácího prostředí využil k překvapivým výhrám, porazil i světovou trojku Barnu Bora z Maďarska. Krpálek se proti němu prosadil vydařeným chvatem o-soto-gari po dvou a půl minutách boje.

"Od osmifinále jsem měl zdravotní potíže a po porážce s Gruzíncem jsem viděl medaili hodně daleko. Byl jsem na tom špatně. Ale chtěl jsem tu medaili moc udělat, dal jsem do toho maximum a ono se to povedlo. Jsem nesmírně šťastný. Doufám, že v budoucnu to zase půjde takhle," řekl Krpálek novinářům.

"Nechtěl jsem odjet bez medaile i kvůli tomu, kolik přijelo českých fanoušků. I v duelu o třetí místo byli hlučnější než domácí a hnali mě dopředu. Už kvůli tomu jsem pro ně tu medaili musel vyhrát," dodal šestadvacetiletý judista, kterého v publiku podporovali i manželka Eva a devítiměsíční syn Antonín.

Nejlepší český judista historie navázal na předchozí evropské úspěchy z nižší váhové kategorie: v letech 2013 a 2014 zvítězil a v roce 2015 přidal stříbro. Do světového žebříčku si Krpálek připíše 350 bodů, což ho posune na hranu nejlepší světové dvacítky.

Začal rychlou výhrou

V prvním kole si Krpálek poradil s Estoncem Juhanem Mettisem, sedmým z minulého evropského šampionátu. A to velmi rychle, když už po deseti vteřinách soupeře hodil na ipon. Sudí nejprve oznámil wazari, ale vzápětí rozhodnutí změnil.

V osmifinále pak olympijský vítěz z Ria narazil na světovou čtyřku Rumuna Daniela Nateu, který je se 176 kilogramy nejtěžším účastníkem turnaje a kterého zdolal už na únorové Grand Prix v Düsseldorfu. Tentokrát měl ale s rumunským pořízkem více starostí. Nateovi se povedlo Krpálka hodit na wazari a málem ho zalehnout, ale český reprezentant dokázal z držení uniknout.

Od poloviny duelu už měl Krpálek navrch a minutu před koncem srovnal skóre. Navíc nasadil držení, ze kterého Natea neunikl a prohrál na ipon. "Nebyl to tak dobrý zápas jako v Düsseldorfu, ale on byl na mě dobře připravený. Jednou mě tam pěkně hodil a musel jsem to dohánět. Byl to hodně těžký zápas, protože má hodně moc síly a s tou jeho váhou ho není jednoduché hodit," řekl Krpálek po osmifinále.

Ve čtvrtfinále jeho vítězné tažení ukončil Gruzínec Tušišvili, kterému patří 17. příčka na světovém žebříčku. Dvaadvacetiletý dvojnásobný juniorský mistr Evropy potvrdil dobrou formu a už po 47 vteřinách hodil Krpálka na ipon.

Jedno vítězství si ve váze do 90 kilogramů připsal David Klammert, který zdolal Rakušana Johannese Pachera na ipon. "Naštěstí mě hodil ze začátku, takže jsem měl dost času. Věděl jsem, že ho ještě hodím. Naštěstí jsem ho tam zalomil," popisoval Klammert své premiérové vítězství při třetí účasti na ME.

V osmifinále už ale nestačil na Jahora Varapajeva z Běloruska, který duel ukončil po minutě a půl.

V neděli jsou na programu ještě soutěže družstev a český tým při dnešním losování dostal pro osmifinále jednoho z nejtěžších soupeřů Francii. Zatím není jisté, zda nastoupí i Krpálek, nebo zda místo něj dostane šanci náhradník Tomáš Knápek.

"Slíbil jsem, že když udělám medaili, tak se budu v týmech prát. Ale uvidíme ráno, protože mě bolí krk, záda, stehno, úplně všechno. Jsem rád, že jsem to dnes vůbec vydržel," řekl Krpálek, který dostal do těla zejména ve vítězném osmifinále se 176 kilogramů vážícím Rumunem Danielem Nateou, který ho dvakrát nepříjemně zalehl a zablokoval mu krk. "Uvidíme, jak na tom budu zítra. Máme hrozně těžký los, proti Francouzům jsou šance malé," připustil Krpálek.

Mistrovství Evropy v judu ve Varšavě:
Muži:
Do 90 kg:
1. Kukolj (Srb.)
2. Clerget (Fr.)
3. Gviniašvili (Gruz.)
a Chalmurzajev (Rus.)
...
9. Klammert (ČR)
Do 100 kg:
1. Mammadov (Ázer.)
2. Maret (Fr.)
3. Denisov
a Zankišijev (oba Rus.)
Nad 100 kg:
1. Tušišvili
2. Okruašvili (oba Gruz.)
3. Krpálek (ČR)
a Meyer (Niz.)
Ženy:
Do 78 kg:
1. Tcheumeová (Fr.)
2. Steeenhuisová (Niz.)
3. Joová (Maď.)
a Powellová (Brit.)
Nad 78 kg:
1. Slucká (Běl.)
2. Jaromková (Ukr.)
3. Čeričová (Bosna)
a Weissová (Něm.).

Reklama

Související témata: