Hlavní obsah

Loni nadchli Šonka s Kopfsteinem, letos se Aviatická pouť neuskuteční

Pardubice

Letošní 30. ročník Aviatické pouti v Pardubicích se kvůli omezením spojeným s šířením nemoci covid-19 neuskuteční. Měla být 30. a 31. května, organizátoři se rozhodli, že ji přeloží na příští rok. Vstupenky zakoupené v předprodeji zůstávají v platnosti.

Martin Šonka na Aviatické pouti 2019Video: Sport.cz

 
Článek

Úspěch byl velký. Loni akci navštívilo za víkend kolem 35 tisíc diváků. Největší pozornost poutaly ukázky závodu Red Bull Air Race, který se na českém území nikdy neuskutečnil. Oba čeští zástupci v nebeské formuli Martin Šonka a Petr Kopfstein se proletěli mezi pětadvacetimetrovými pylony a převedli i sólová akrobatická vystoupení.

Exhibiční Demo závod měl být důležitou prověrkou, zda se Češi mohou ucházet o pořádání vrcholné akce. Jenže světový šampionát Air Race se loni po odstoupení hlavního pořadatele letěl v okleštěném programu naposledy a piloti teď jen toužebně doufají, že bude pod jiným sponzorem zase někdy obnoven.

Petr Kopfstein na Aviatické pouti 2019Video: Sport.cz

Pandemie naplnění jejich snu logicky oddálila. A letos se neuskuteční ani tradiční letecká slavnost v Pardubicích.

Rizika byla příliš velká

„Správní rada velmi pečlivě zvažovala možné varianty posunutí termínu konání Aviatické pouti, argumenty pro a proti, rizika, omezení a nejistoty. Výsledkem bylo rozhodnutí posunout konání 30. ročníku až na přelom května a června 2021," uvedlo v tiskové zprávě pořádající Sdružení Aviatické pouti.

Podle původního programu měl být 30. ročník zaměřený například na výročí 75 let od ukončení druhé světové války. Počítal s předvedením letounů z tohoto období, s akrobatickými vystoupeními, velkou scénou z první světové války nebo ukázkou německého historického lazaretu.

Majitelé již zakoupených vstupenek, kterým nový termín v roce 2021 nebude vyhovovat, mohou požádat o vrácení vstupného.

Reklama

Související témata: