Hlavní obsah

Na „fesťáku“ v Teplicích bodovala ostrá akce filmu Sharp End

TEPLICE NAD METUJÍ

Americký film The Sharp End (Ostrý konec) se stal se dvěma oceněními nejúspěšnějším snímkem 26. ročníku Mezinárodního horolezeckého festivalu, který se o uplynulém víkendu tradičně uskutečnil v Teplicích nad Metují. Pětičlenná porota hodnotila celkem dvaatřicet filmů od tvůrců ze třinácti zemí světa.

Foto: Jiří Doubrava

Ruch před kinem v Teplicích nad Metují při 26. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.

Článek

Vítězný snímek se snaží nalézt odpověď na otázku, kam až je možné posunout hranici rizika při lezení a v rychlém sledu servíruje místy až dech beroucí záběry šílených kousků lezeckých es z celého světa. Své místo ve filmu našlo i tradiční morálové lezení na českých pískovcových skalách, které se pro americké tvůrce stalo tématickým odrazovým můstkem.

„The Sharp End si zasloužil hlavní cenu za snahu objevit smysl lezení,“ uvedla na adresu vítězného filmu předsedkyně poroty, scenáristka a režisérka Simona Oktábcová. Hodinový film navíc získal také cenu města Teplice nad Metují.

Nejlepším horolezeckým filmem byl vyhlášen snímek Lightning Strike - Arwa Tower, nejlepším dokumentem pak emotivní 20 seconds of Joy. Porota navíc udělila dvě zvláštní ceny – polské dokumentární sérii Polskie Himalaje a brazilskému snímku Uruca. Cenu generálního partnera festivalu si odnesl film Matrix Reloaded o působení českých horolezců ve Vysokých Tatrách a cenu diváků obdržel slovenský režisér Pavol Barabáš za snímek Bhútán – Hľadanie šťastia.

Diváci sledují umění chodců na tzv. slacklině při 26. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.foto: Martina Hurdová

Ve festivalovém maratónu tradičně nechyběl bohatý doprovodný program. Večerní dění na hřišti nabídlo hudební produkci střiženou komentovaným promítáním fotografií, v sobotu se pak před opět skvělou diváckou kulisou odehrál závod Českého poháru v boulderingu (vítězové Nelly Kudrová a Jakub Hlaváček). Hned vedle boulderové stěny předváděli borci své rostoucí umění v chůzi po tzv. slacklině, atraktivní diváckou disciplínou se stal vyřazovací závod ve visu na kládě a v neděli nechyběl pro příznivce pohybu Běh Teplickými skalami.

Tečku za tradičním setkáním horolezců a milovníků dalších sportů v přírodě s číslem 26 učinilo v neděli odpoledne slavnostní vyhlášení filmové části festivalu a ve východočeském městečku tak po čtyřdenním reji zavládl opět ospalý klid. Ze zimního spánku se festival probere opět za rok o posledním srpnovém víkendu.

Výsledky 26. ročníku MHFF
Hlavní cena
The Sharp End (USA)
„Za snahu objevit smysl lezení.“
Nejlepší horolezecký film
Lightning Strike - Arwa Tower (Švýc.)
„Za dynamické filmové podání, hezkou práci s kamerou a vtipný nadhled při vyprávění příběhu dvou týmů horolezců.“
Nejlepší dokument
20 seconds of Joy (Německo)
„Za citlivý portrét a pohled do pěti let života a emocí extrémní sportovkyně.“
Zvláštní cena poroty
Polskie Himalaje (Polsko)
„Za cyklus pěti dokumentárních filmů z historie polského himalájského horolezectví.“
Zvláštní cena poroty
Uruca (Brazílie)
„Za pravdivou výpověď lezeckých pocitů v extrémních situacích.“
Cena města
The Sharp End (USA)
Cena generálního partnera HUDY Sport
Matrix Reloaded (ČR)
Cena diváků
Bhútán - Hľadanie šťastia (SR)

Reklama

Související témata: