Hlavní obsah

Německý bobista Machata se bude proti zákazu startu bránit u soudu

Postupim

Německý bobista Manuel Machata se chce bránit u soudu proti ročnímu zákazu startu, kterým ho v pondělí potrestala národní federace za to, že na olympijské hry v Soči půjčil své nože ruskému pilotovi Alexandru Zubkovovi.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ruský čtyřbob s pilotem Alexanderem Zubkovem

Článek

"Je to pro mě hořká zkušenost. Zákaz závodění je brutální a podniknu proti němu právní kroky," uvedl v rádiu Antenne Brandenburg Machata. Trest ho udivil o to víc, že půjčil soukromé a ne svazové vybavení. "Připadám si jak ve špatném filmu," utrousil.

Devětadvacetiletý mistr světa ze čtyřbobu z roku 2011 Machata se nedostal do nominace pro Soči a po hrách připustil, že své vybavení poskytl Zubkovovi. Ten i díky tomu oslavil zlatý "double", zatímco Němci vyšli po padesáti letech v soutěžích bobistů medailově naprázdno.

Neměl jsem na výběr

"Posledních několik let jsem dal do boje za Německo všechno. Když se soukromě domluvím na půjčení svých nožů, neměl bych z toho mít potíže. Výrobce (ze Švýcarska) mi je dal, aby jely na olympiádě. Já se ale nekvalifikoval, tak jsem je předal dalšímu. Neměl jsem na výběr," hájil se Machata. V minulosti podle něj navíc k podobným praktikám běžně docházelo a nepadlo za ně ani varování.

Německá federace nicméně pro obchod neměla pochopení a případ pojala jako příležitost ujasnit si pravidla do budoucna. Machatovi se zákazem startu udělila i pokutu 5000 eur (136 tisíc korun). Bobista se proti trestu odvolal.

Reklama

Související témata: