Hlavní obsah

NSA připravuje další podporu pro sport postižený koronavirem

Národní sportovní agentura (NSA) připravuje další podporu pro sportovní sektor, na který stejně jako na jaře tvrdě dopadla omezení proti koronaviru v Česku. V novém programu zaměřeném na restart sportu by chtěla podpořit sport pro všechny a výkonnostní sportovce, reprezentaci, sport handicapovaných a komerční sport se zaměřením na významné akce. Návrh, který má ČTK k dispozici, by brzy měla projednávat vláda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička před Poslaneckou sněmovnou.

Článek

Agentura vedená bývalým hokejovým gólmanem Milanem Hniličkou chce rozdělit nevyužité finanční prostředky z prvního programu COVID-Sport, v němž byla pro neziskové sportovní organizace až miliarda korun. Vyčerpal se ale jen zlomek sumy, což agentura vysvětlovala mimo jiné tím, že sportovní kluby a tělovýchovné jednoty už dostaly podporu z jiných zdrojů, například od měst.

"Národní sportovní agentura předpokládá, že z alokace Programu (COVID-Sport) bude poskytnuto v dotačních řízeních příjemcům podpory cca 175 milionů korun," uvádí se v návrhu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička ve své kanceláři Parlamentu České republiky.

Zbylo tak 825 milionů korun, které by agentura ráda využila na další podporu ve sportu. Všechny sportovní soutěže v Česku jsou totiž nyní kvůli šíření koronaviru zastaveny a bez výraznějších omezení mohou trénovat prakticky jen profesionálové venku. Vnitřní sportoviště jsou uzavřena pro všechny.

Agentura očekává, že sportovní činnost bude omezována i nadále. "Sportovní organizace se tak budou s největší pravděpodobností dostávat do situace, která bude vyžadovat další pomoc," uvedla.

Podporu chce zaměřit na široké spektrum aktivit. V první řadě by to měl být sport pro všechny a výkonnostní sport s důrazem na organizovaný sport dětí a mládeže. "Cílem podpory je zajistit kvalitní podmínky pro pohybové aktivity všech obyvatel bez rozdílu," uvedla agentura. Vedle přímé podpory klubů a tělovýchovných jednot by mohly dotace čerpat také servisní organizace a sportovní svazy.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, na jednání s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS.

Prostřednictvím svazů by měla fungovat podpora konkurenceschopnosti Česka v oblasti sportu, tedy sportovní reprezentace všech věkových kategorií a talentované mládeže. Peníze by měly být určeny na přípravu reprezentantů i účast na mezinárodních soutěžích.

Podpora by měla fungovat nejen pro zdravé, ale i pro handicapované sportovce. A na státní pomoc by mohli dosáhnout také zástupci komerčního sportu, především pořadatelé významných sportovních akcí. "Agentura připravuje inovovaný způsob hodnocení akcí, který bude více reflektovat dopady každé akce do regionu a veřejných rozpočtů," doplnil Hniličkův úřad.

Reklama