Hlavní obsah

Obhájí Theophilos triumf ve Velké pardubické? Odložil větří šanci

Pardubice

Dostihovým fandům připravil loni pořádnou podívanou. Po úchvatném finiši si doběhl pro premiérový titul ve Velké pardubické se Slavia pojišťovnou a žokejem Josefem Bartošem cloumala euforie. Desetiletý valach Theophilos v neděli před prázdnými tribunami směle pomýšlí na obhajobu, byť na trať dlouhou 6900 metrů vyrazí s Janem Odložilem.

Foto: Sport.cz

Žokej Jan Odložil vyrazí do 130. ročníku Velké pardubické s Theophilem.

Článek

Osmadvacetiletý jezdec nahradí v sedle trojnásobného šampiona slavné steeplechase, který nedávno smolně pochroumal koleno při oslavách triumfu v italském Meranu. Před Odložilem se rázem otevírá příležitost na životní úspěch. V legendárním dostihu až dosud startoval jen s běloušem Ter Millem. Při premiéře před čtyřmi lety obsadil šesté místo, o rok později musel koně zadržet a předloni skončili už na Taxisově příkopu. „Nějaký tlak tu opravdu je, ale snažím se ho nevnímat," řekl Právu.

Šance má velké. Ostatně do role největšího favorita pasují Theophila i bookmakeři sázkových kanceláří. Hnědák s pověstí zlobivého koně však bude mít zdatné konkurenty. Třeba dalšího svěřence Josefa Váni Sottoventa, jenž ovládl čtvrtou kvalifikaci na Velkou právě s Odložilem.

Foto: Petr Šedivý

Žokej Jan Kratochvíl vyrazí do letošní Velké pardubické se Sottoventem.

„Hodně dozrál. Považuju ho za těžkýho soupeře," přiznal Odložil. Důvěru do osmiletého valacha ostatně vkládá i Jan Kratochvíl, který ho upřednostnil před Theophilem. „Vypadá moc dobře. Z naší čtveřice mu věřím nejvíc," potvrdil šampion Velké z roku 2017. Pardubickou tehdy ovládl s No Time To Losem, jenž ale letos podává nevyrovnané výkony. Přesto rovněž patří k adeptům na vítězství stejně jako předloňský šampion Tzigane du Berlais.

O dvoumilionovou odměnu za prvenství zabojují i Lodgian Whistle s Hegnusem, kartami může zamíchat také loni druhý Stretton se smolařem Velké pardubické Stromským. Absolutním outsiderem je pak All Scater s Veronikou Škvařilovou-Řezáčovou, jež se stane osmou ženou v historii, která Velkou pojede.

„Favoriti jsou daní. Uvidíme, jak se to rozjede, kdo to vezme na sebe, bude udávat tempo a vodit," říká Odložil před jubilejním 130. ročníkem Velké pardubické, která odstartuje v 16.40. Přímým přenosem ji vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Kdo vyhraje 130. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou?
Theophilos
15,5 %
Hegnus
17,8 %
Lodgian Whistle
2,8 %
Sottovento
28,5 %
No Time To Lose
6,2 %
Tzigane du Berlais
7 %
Stretton
12,7 %
někdo jiný
9,5 %
Celkem hlasovalo 529 čtenářů.

Reklama