Hlavní obsah

Pandemie znemožní konání vzduchovkářského ME ve Finsku

Finští pořadatelé zrušili kvůli pokračující pandemii koronaviru mistrovství Evropy ve sportovní střelbě ze vzduchových zbraní. Šampionát se měl uskutečnit od 26. února do 6. března ve městě Lohja a měla na něm být rozdělena další účastnická místa pro start na odložených olympijských hrách v Tokiu. Organizační výbor rozhodl o zrušení akce na základě doporučení místních autorit s ohledem na aktuální situaci v zemi.

Foto: Sport Invest

Český střelec Filip Nepejchal.

Článek

Evropská střelecká konfederace (ESC) na svém webu oznámila, že bude jednat o možnostech přeložení mistrovských soutěží na pozdější termín. Pokud to možné nebude, budou kvóty z neuskutečněného ME rozděleny na základě evropského žebříčku platného k 31. květnu.

Ve Finsku mělo být ve hře po dvou takzvaných "kvótaplacech" pro muže a ženy v disciplíně vzduchová puška a po jednom ve vzduchové pistoli. Na přelomu května a června se pak má rozhodnout o majitelích olympijských míst při ME ve střelbě z kulových a brokových zbraní v chorvatském Osijeku. Dalších dvanáct, po jednom v každé disciplíně a kategorii, pak ještě rozdělí mezinárodní federace ISSF na základě světového žebříčku.

Původně se o poslední účastnická místa mělo střílet loni v květnu na brokařském ME v Chateauroux a v závěrečné olympijské kvalifikaci v Plzni, kde měly být na programu soutěže v puškových a pistolových disciplínách. Obě akce byly kvůli koronaviru zrušeny.

Čeští sportovní střelci mají zatím v Tokiu jistou sedminásobnou účast. Zasloužili se o to puškaři Filip Nepejchal, Petr Nymburský a Nikola Mazurová a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

Reklama

Související témata: