Hlavní obsah

Pražský baseballový týden slaví 40 let

Praha

Jubilejní, již 40. ročník, mezinárodního turnaje Pražský baseballový týden se odehraje v areálech Eagles a Tempa ve dnech 22.-26. června. Turnaje se zúčastní osm týmů, které jsou rozděleny do dvou skupin. „Měli jsme obavy, jestli turnaj vůbec uskutečníme, jestli budeme moct pozvat diváky, jestli přijedou týmy. Ale zvládli jsme uspořádat turnaj loni a věřili jsme, že se nám to podaří i letos, když slavíme 40 let jeho trvání,“ říká předseda ČBA Petr Ditrich.

Foto: baseball.cz, Tomáš Icík

Jeden za všechny, všichni za jednoho...

Článek

Turnaj byl založen v roce 1980 hráči baseballového oddílu VSBH (později Kovo Praha), které vedl v té době hlavní organizátor baseballu v ČSSR a trenér Miroslav Vojtíšek. Hrálo se na různých hřištích, včetně spartakiádního stadionu, a později turnaj zakotvil na hřišti v Nebušicích. V roce 1992 se pořadatelem stává Skol Krč a turnaj se přesouvá nejdříve na Tempo a posléze do Krčského údolí. Mezi jeho vítězi najdeme holandské a americké výběry, českou reprezentaci, Itálii, Austrálii a Rusko.

Mezi účastníky letošního ročníku nechybí tři české reprezentace připravující se na evropské šampionáty. Mužskou reprezentaci čeká zářijové ME v Itálii, ze kterého by si svěřenci Michaela Griffina rádi odvezli první evropskou medaili. Jejich soupeři na PBT budou ve skupině obhájci prvenství z Ruska, reprezentace Španělska a výběr zahraničních hráčů pod hlavičkou International Stars.

„Po dvou našich cestách na Tenerife uvítáme španělskou reprezentaci v Praze. Zápasy s tímto soupeřem jsou vždy vyrovnané a rozhodují maličkosti. V roce 2019 skončilo Španělsko na ME na 3. místě. Mají velké ambice," popisuje jednoho z atraktivních účastníků letošního ročníku Petr Ditrich, předseda ČBA.

Turnaj otevře repríza loňského finále

Ve druhé skupině najdeme soupeře Česka ve skupině D italského ME 2021, reprezentaci Švédska, Slovensko, reprezentaci U23 a U18. „Obě naše mládežnické reprezentace se připravují na letošní vrcholné akce. U18 čeká ME v Itálii a budou bojovat o postup na MS. Světový šampionát naopak už mají zajištěn hráči U23 ze zlatého domácího ME v roce 2019. Předtím je ale ještě čeká letošní Evropa v Itálii," upřesňuje Ditrich.

Turnaj začíná v úterý 22. června večerním utkáním mezi Českem a Ruskem v Krči, tedy reprízou loňského finále, ve kterém český výběr prohrál v nastavené směně 5:9. Slavnostní zahájení proběhne ve středu 23. června na hřišti Tempa od 16:00. Slavnostní nadhoz provede chargé d'affaires Velvyslanectví USA paní Jennifer Bachusová. Součástí celé akce jsou i další doprovodné programy. Velmi oblíbené homerun derby se uskuteční v pátek od 17:30 v krčském areálu.

Foto: baseball.cz, Tomáš Icík

Rouškový nástup na Tenerife...

V sobotu se pak bude kromě zápasů o medaile hrát také turnaj nejmenších baseballových nadějí kategorie U8. Na vzpomínkový exhibiční zápas se chystá reprezentační výběr z roku 1996, který na ME skupiny B vybojoval pro český baseball skupinu A. Najdeme zde i stále aktivní hráče jako Pavla Budského, Aleše Navrátila a Marka Rejmana. Do semifinále postupují první tři celky ze skupiny A a vítěz skupiny B.

Pražský baseballový týden
Skupina A
Česko
Rusko
Španělsko
International Stars
Skupina B
Švédsko
Slovensko
Česko U23
Česko U18

Reklama