Hlavní obsah

Překvapená Češka. Kvůli návštěvě posilovny pro hvězdu skončil turnaj!

Praha

Obrovská motivace do dalšího snažení, ale také velké překvapení. Tak hodnotí česká squashistka Anna Serme účast na turnaji v Káhiře. Jednalo se o akci kategorie Platinum, tedy pro nejlepších 48 světových hráček. Serme si takový turnaj vyzkoušela poprvé. „Byla to skvělá zkušenost," prohlásila česká jednička. Nic na tom nezměnila porážka v prvním kole v pěti setech s Angličankou Millie Tomlinson, světovou sedmadvacítkou. Češku také překvapila striktní pravidla na turnaji, kvůli kterým byla diskvalifikovaná nasazená dvojka Nouran Gohar. Ta v hotelu využila posilovnu, porušila tím bezpečnostní protokol a na turnaji dohrála.

Foto: Irena Vanišová

Squashistka Anna Serme si zahrála na prestižním turnaji v Egyptě. (ilustrační foto)

Článek

Pandemie stále významně ovlivňuje sportovní dění a ani squash není výjimkou. V atraktivním raketovém sportu se pořádají turnaje v jednotlivých státech, kdy mohou hrát domácí squashisté či hráči z okolních zemí, mnohdy se prestižní akce ruší. Turnaje kategorie Platinum, kde se po kurtech prohání elita, se schází ale absolutní špička. „Nynější situace mi vlastně pomohla, protože některé výše postavené hráčky nehrají kvůli různým cestovním nařízením. Jistotu účasti na této akci máte jen ve chvíli, kdy jste padesátí na světě," upřesnila Serme, které patří 66. příčka světového žebříčku PSA.

„Byla jsem nadšená, že jsem se dostala na tento turnaj. V poslední době to bylo s motivací těžké, až teď v posledních dvou měsících jsem měla možnost hrát alespoň lokální PSA turnaje ve Francii. Chybělo mi cestování na turnaje a opravdový cíl, na který se připravovat," tvrdila úřadující domácí šampionka ve squashi.

Oproti běžným turnajům jsou zde podmínky přísnější, hráči musí striktně dodržovat bezpečnostní pravidla. „Trénovat musíte jedině s protihráčkou a během celého turnaje se jinak k nikomu nesmíte přibližovat. Také je zakázané využívat posilovnu či hotelový bazén, protože na tato místa mohou i ostatní hosté, kteří nejsou v turnajové bublině."

Jenže právě tohle nařízení porušila egyptská hvězda Nouran Gohar, druhá nasazená squashistka. A trest byl tvrdý. Diskvalifikace z turnaje CIB PSA Black Ball Squash Open s dotací 175 000 USD. „To mě rozhodně překvapilo," prohlásila Serme, která v Egyptě ostudu neudělala. V pěti setech dokázala potrápit Angličanku Tomlinsonovou, která patří do Top 30 světa.

„Pocity mám po zápase smíšené. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že strávím na kurtu s 27. hráčkou světa pět setů, které budou trvat přes hodinu, měla bych radost. Prohra ale bolí, o to víc, když bylo vítězství takhle blízko," popisovala česká squashistka. V příštím týdnu má hrát turnaj ve Francii, na kterém budou hráčky ze sousedních států. V červnu ji čeká British Open a pak akce v Chicagu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články