Hlavní obsah

Ragbisté drží nový světový rekord. Charitativní zápas odehráli na Everestu

Ragby na sněhu? To už tu bylo. Ale co teprve ragby na nejvyšší hoře světa! Charitativní organizace podporující znevýhodněné a zdravotně postižené děti a mládež zorganizovala společně s hvězdami ostrovního ragby bláznivou akci, během níž padl světový rekord v zápase, odehraném v nejvyšší nadmořské výšce. Duel proběhl v úctyhodných 6 331 metrech nad mořem.

Rugby na sněhu v rekordní nadmořské výšceVideo: Reuters

 
Článek

Do akce s názvem The LMAX Exchange Everest Rugby Challenge se zapojili bývalí hráči Lee Mears, Shane Williams, Ollie Phillips nebo Tamara Taylor. Skupina čerstvých rekordmanů se s pomocí místních Šerpů a zvířecích nosičů dostala do základního tábora Everestu. Z něj se pak ragbisté vydali na blízký ledovec, kde rozdělali hřiště a překonali světový rekord.

Hrací plocha měla přesné rozměry pro ragby, tak aby mohl být skutek zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Odehrát zápas pro ně zřejmě nebylo nic jednoduchého. Hráči se ale úkolu zhostili s odvahou a tváří v tvář nedostatku dechu překonali sami sebe. Hladina kyslíku se v této výšce odhaduje na pouhých 40 procent.

„Je to těžké, tak těžké. Není tu vůbec žádný vzduch!" vysoukal ze sebe jeden z ragbistů. „Nakonec jsme ale odehráli nejvyšší zápas v historii," řekl po utkání Matt Mitchell. „ Dětem, které neměly takové příležitosti, to přinese spoustu peněz," objasnil sportovec hlavní motivaci k akci, kterou pořádala charitativní společnost Wooden Spoon the children's charity of rugby.

A čeho chce organizace svou činností dosáhnout? Prostřednictvím síly sportu pozitivně proměnit život dětem a mladým lidem se zdravotním postižením a těm, kteří čelí sociálnímu znevýhodnění.

Reklama

Související témata: