Hlavní obsah

Ragbyová Sparta tvrdě pyká za chybu. O mistrovský titul si nezahraje

Kdepak Sparta. V sobotním finále ragbyové extraligy nastoupí proti Tatře Smíchov tým Vyškova. Ten sice v semifinále podlehl sparťanským obhájcům mistrovského titulu jednoznačně 10:52, ale sportovně-technická komise svazu zápas kvůli neoprávněnému startu hráče Sparty Josepha Saldany kontumovala.

Foto: slaviarugby.cz

Snímek z ragbyového derby Slavia - Sparta.

Článek

Finále se původně mělo hrát v sobotu 3. listopadu, svaz ho ale odložil až na dobu po vynesení verdiktu STK. Ta vyhověla námitce Tatry Smíchov a potvrdila, že Saldana hrál v semifinále neoprávněně. Podmínkou pro start v play off je odehrání nejméně čtyř poločasů v základní části, Saldana však za Spartu nastoupil pouze dvakrát.

Sparta argumentovala tím, že Saldanův prohřešek nemusel znamenat kontumaci výsledku, ale dal se vyřešit pokutou. Rozhodnutí STK však klub přijal a v sobotu nastoupí k utkání o třetí místo proti Říčanům.

Celý případ ale poznamenal vztahy mezi ragbyovými kluby. "Vliv tohoto rozhodnutí se jistě projeví na průběhu i výsledcích finálových zápasů extraligy 2018. Ale dopady na vztazích mezi kluby ČSRU a v ragbyové veřejnosti jsou nedozírné a budou se narovnávat řadu let," uvedla Sparta v prohlášení.

Podobně se vyjádřil také prezident ragbyového svazu Pavel Chaloupka. "Z této kauzy nevychází vítězů, pouze poražených, a to nemluvím v této chvíli primárně o sparťanech, kteří si po sportovní stránce objektivně finále zasloužili. Nedojde tak k utkání dvou výkonnostně nejlepších týmů extraligy za rok 2018," napsal na webu rugbyunion.cz.

Reklama

Související témata: