Hlavní obsah

Rána pro Sáblíkovou! Přišla o trumf

Šílenou dřinu vyúsťující většinou ve velkou radost v téhle sezoně ve Světovém poháru Martina Sáblíková vůbec nepotká. Pětka, její výstavní disciplína, v ořezaném kalendáři seriálu není. Hlavním trumfem pro ni tak bude závod na 3000 m.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na archivním snímku.

Článek

Extrémně náročná pětka se jezdila v seriálu pravidelně - jednou v sezoně. Bez výjimky. V programu jediných dvou dílů SP v nadcházející ořezané sezoně v Heerenveenu ale chybí, stejně jako nejdelší mužská trať 10 000 metrů a týmové sprinty.

Závodit se bude na 500, 1000, 1500 a 3000 m pro ženy a 5000 m pro muže, v závodě s hromadným startem a družstva budou mít stíhačku. Sáblíková v minulé sezoně už potřinácté ovládla celkové hodnocení SP na dlouhých tratích, do něhož se započítávají závody na 3000 a 5000 m.

"Tak v této sezoně mě už asi nic nepřekvapí. Asi se to ale dalo čekat, protože má být kvalifikace na tři a pět kilometrů pro mistrovství světa a bude se dělat jen z trojky. A dát kvalifikaci jen z jedné trojky by bylo docela zvláštní," řekla Sáblíková.

Bruslařská unie ISU kvůli koronavirové pandemii výrazně upravila kalendář sezony a všechny vrcholné akce přesunula do Heerenveenu. V tamní uzavřené "bublině" se v lednu a únoru v rychlém sledu uskuteční mistrovství Evropy, poté dva díly Světového poháru a nakonec mistrovství světa, jež bylo přeloženo z budoucího olympijského oválu v Pekingu.

Právě při šampionátu pětka v programu bude. Na posledním MS v Salt Lake City při ní Sáblíková nejprve překonala vlastní světový rekord, přesto skončila druhá. Z vítězství se radovala Ruska Natalija Voroninová. Před tím ovšem Češka byla v této disciplíně jen těžko překonatelná.

V téhle sezoně dosud naostro nezávodila, připravovala se v Německu a teď v Itálii. Alespoň sama se bude snažit zkušebně pětku jezdit. "Až se dostanu na led, tak si budu muset zkoušet sama jezdit dvanáct kol a i si střídat dráhy, abych to měla trošku najeté, když v poháru závod na pět kilometrů nebude," řekla svěřenkyně trenéra Petra Nováka. "Ne že by mě jedna pětka v sezoně spasila, ale většinou v sezoně tak tři pětky jedu. Teď to bude jiné," doplnila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama