Hlavní obsah

To je rybník? Zachumlaná Sáblíková s holýma nohama vyrazila do práce

Praha

Žádná hala, žádné dokonalé ledové zrcadlo, teď je to pro ni opravdu zimní sport se vším všudy. Rychlobruslařka Martina Sáblíková trénuje v Itálii na otevřeném oválu. Ale že by to pro ni bylo drsné? To určitě ne. Na podobnou přípravu nejen v Itálii je zvyklá. A kdysi jí nebylo zatěžko vyrazit třeba na zamrzlý a zachumelený rybník doma na Vysočině.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková na archivním snímku

Článek

V Itálii se chystá pod širým nebem, tak jako to tam praktikuje už léta, téměř od začátku kariéry. Collalbo patří mezi její oblíbená místa.

I ven vyráží podobně jako do haly, z kombinézy i v nevlídném počasí jí vylézají zčásti holé nohy. Jen je o něco více zachumlaná. Sáblíková na sítích nabídla pozoruhodné selfie při jízdě na zasněženém oválu. Možná to někomu připomíná rybník. Ale není to rybník.

Na listopad a prosinec plánované závody už dávno vzaly v kalendáři kvůli koronaviru za své. Teď se chystá na čtyři závody, které proběhnou v rychlém sledu v lednu a v únoru na jednom místě - v nizozemském Heerenveenu.

"Na to, jak složitá je situace kvůli koronaviru, se nám daří trénovat docela dobře. Všechno je sice náročnější na plánování a organizaci, museli jsme dost improvizovat," uvedla Sáblíková pro ČTK.

Trojnásobná olympijská vítězka se s dalšími reprezentanty nejprve připravovala tři týdny v Inzellu, kde se představila i v kontrolních závodech. Teď absolvuje tréninkový kemp v Itálii. „Občas se svezeme s italskou reprezentací, když se potkáme na ledě. Je to super změna, ve větší skupině je to vždycky zábavnější," řekla třiatřicetiletá rychlobruslařka.

Pro Sáblíkovou a spol. měl SP začít v Tomaszówě Mazowieckém v půli listopadu. První díl byl ale zrušen stejně jako následující ve Stavangeru i prosincové závody v USA a v Kanadě.

V programu teď je 16. a 17. ledna mistrovství Evropy ve víceboji, následovat budou dva díly SP a v polovině února MS. Vše v Nizozemsku. V komplexu Thialf, na takřka posvátné rychlobruslařské půdě. Prakticky dokonalé, nesrovnatelné s drsnými podmínkami v Collalbu.

"Tím, že se všechny závody pojedou v Heerenveenu, budou mít Holanďané výhodu, protože se tam mohli kontinuálně chystat. Mám ráda, když věci v přípravě fungují tak, jak jsem zvyklá, což letos bylo nemožné, ale snažím se s tím poprat a dělám všechno, abych byla od půlky ledna připravená," dodala Sáblíková.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články