Hlavní obsah

Rázný trest za zpackanou deaflympiádu na Slovensku: 13 let vězení

Hlavního organizátora letošních zimních světových her sluchově postižených sportovců, které v únoru skončily fiaskem, ve středu poslal soud v Banské Bystrici na 13 let do vězení za zpronevěru 1,6 miliónu eur (asi 39 miliónů korun). Odsouzený prezident Slovenského deaflympijského výboru Jaromír Ruda, který je obviněn také z podvodu, se vůči verdiktu odvolal. Informovala o tom slovenská média.

Foto: zdroj ktfoto.com

Ilustrační foto

Článek

Peníze, které Ruda získal od sponzora na organizování sportovní akce, uložil u notáře, na deaflympiádu je však nepoužil. Přesunuty byly na další účty, za což byl notář odsouzen na 14 let do vězení a navíc má dlouholetý zákaz činnosti. Oba muži by měli přijít i o svůj majetek.

Ruda je obviněn také z podvodu: podle policie vylákal na deaflympiádu ve Vysokých Tatrách od firem a soutěžících 11 miliónů eur (téměř 270 miliónů korun). Nepoužil je však na ohlášenou rekonstrukci stadionů v Popradu a Kežmarku ani na zajištění ubytování a stravy pro sportovce.

Zrušením sportovní akce krátce před jejím začátkem si Slovensko podle médií udělalo ve světě ostudu. Mezitím už totiž do dějiště her dorazilo několik týmů. Deaflympiády se mělo zúčastnit kolem 300 soutěžících.

Reklama

Související témata:
Podovd