Hlavní obsah

Rusko slaví premiérové vítězství na Pražském baseballovém týdnu

Praha

Sobotní dramatické finále mezi Českem a Ruskem zakončilo letošní 39. ročník Pražského baseballového týdne. Po napínavé koncovce utkání, které musela rozhodnout až nastavená směna, se nakonec radovala ruská reprezentace. Výhra 9:5 jí zajistila premiérové prvenství na turnaji.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté po výhře nad Německem, která je posunula do olympijské kvalifikace.

Článek

Češi začali finále dobře. Jan Novák na nadhozu dokázal společně s obranou odolat útočným snahám ruských pálkařů a čisté konto společně udrželi až do 8. směny.

„S výkonem jsem byl spokojený a zároveň překvapený. Sezona mi přece jen před pár týdny skončila, takže jsem neměl takovou intenzivní přípravu. Soupeř byl na pálce živý, bavilo mě to, zápas měl dobré tempo. Házelo se mi dobře," komentuje svůj výkon Novák.

Pro první bod domácího týmu doběhl Jakub Malík po sebeobětovacím odpalu Marka Minaříka ve 2. směně. Slibný náskok 4:0 získala česká reprezentace v 5. inningu. Ruští baseballisté se dostali do hry po střídání nadhozu na české straně. Boris Bokaj nezačal nejlépe a ruští pálkaři potrestali všechny drobné chyby jak na nadhozu, tak v obraně. Výsledkem bylo otočení skóre na 5:4 a těžký úkol pro české hráče do koncovky utkání.

Bokaje vystřídal Filip Čapka a osmou i devátou směnu zvládl bez obdrženého bodu. Dohrávka deváté směny byla opravdu infarktová, Češi obsadili mety, ale nakonec z tlaku vytěžili pouze srovnání stavu na 5:5. Zápas se tak posunul do nastavení. Tie-break, ve kterém oba týmy začínají s běžci na první a druhé metě, českým hráčům nevyšel. Po třímetovému odpalu Juniora Luise Valienta a sérii nepřesností v obraně inkasovali čtyři body, na které už nedokázali odpovědět.

Šanci dostali mladí hráči

„Ruští nadhazovači předvedli skvělé výkony, bylo jasné, že jednoduché to nebude. Udělali jsme nějaké chyby a čtyři body v extra inningu už se špatně dotahují," přemítá Novák. Nadhazovače soupeře chválil také Petr Baroch, asistent trenéra Griffina: „Byl jsem mile překvapen hráči, kteří proti nám ve finále házeli, bylo těžké se proti nim prosadit. My jsme navíc udělali pár chyb v běhu na metách, což nakonec rozhodlo o naší porážce. Pro nás trenéry pak bylo skvělé, že jsme mohli dát šanci mladým hráčům a vidět je v zápasovém vytížení."

Rusko tak mohlo oslavit zisk poháru a zlatých medailí. Češi prodloužili čekání na vítězství, které získali naposledy v roce 2015.

Nejlepším pálkařem turnaje byl vyhlášen Marek Chlup (ČR), nejlepším nadhazovačem Konstantin Porkhnun (Rusko) a nejužitečnějším hráčem Junior Valiente (Rusko).

Třetí místo v turnaji obsadila juniorská česká reprezentace, která v miniskupině o 3.-5. místo vyhrála nad International Stars i nad Prague Selection.

Pražský baseballový týden - finále:
ČR - Rusko 5:9 (v 10. směně)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.