Hlavní obsah

Rychlobruslařská hala v Oseku získala podporu v parlamentu

PRAHA

Projekt vícefunkční rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku na Kolínsku získal podporu v parlamentu. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu stavbu podpořil a doporučil ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvu financí, aby se na jeho realizaci aktivně podílely. "Jedná se ale prakticky o citovou a morální podporu," řekl místopředseda výboru Vítězslav Jandák.

Článek

O případné finanční podpoře se nejednalo. "Usnesení vám ale otvírá dveře k jednání s ministerstvy," uvedl Jandák směrem k početné delegaci, která plány na stavbu haly v parlamentu představila. Byla v ní i úřadující mistryně světa v rychlobruslení Martina Sáblíková, jejíž úspěchy projekt nastartovaly, a její trenér Petr Novák.

Projekt byl poprvé oficiálně představen v listopadu loňského roku a momentálně je ve stadiu architektonické studie. "Pracuje se na projektech pro územní rozhodnutí, které by mělo být vydáno v říjnu nebo listopadu," řekl ČTK starosta Velkého Oseku Jiří Otta. "Zástupci krasobruslení, shorttracku, sledge hokeje a další už mají zamluvený určitý počet hodin, až pak se vše naplno rozběhne," uvedl Otta.

Na financování se může podílet každý

Iniciátoři projektu od počátku počítají s tím, že na financování stavby by se měli podílet i milovníci bruslení všeho druhu, kteří by si měli zakoupit permanentky za 10 000 korun, jež je budou opravňovat využívat ledovou plochu 50 hodin ročně po dobu pěti let. "Zatím je zájem v počtu desítek lidí. Počítáme ale s tím, že masový zájem začne až ve chvíli, kdy to bude černé na bílém. Až bude územní rozhodnutí," tvrdil starosta, podle kterého je o permanentky už nyní velký zájem.

Náklady na Národní bruslařský stadion měly podle prvních představ činit půl miliardy korun, nyní se počítá už s dvojnásobkem. "Stále to upřesňujeme, ale nyní jsme na této částce. Máme rozpracované i projekty pro případ, že nebude podpora na stavbu od státu, jako je to například běžné v Evropě. Jsme v kontaktu s partnery, kteří v momentě, kdy jim dáme na stůl územní rozhodnutí, tak do toho vstoupí," řekl Otta.

Zástupci společnosti Velkoosecká sportovní a.s., která usiluje o realizaci projektu, mají podle něj předjednané finance na kompletní pokrytí nákladů. "Počítáme s tím, že se může stát, že do toho stát nevstoupí. Chtěli bychom ale, aby celý projekt měl i veřejnou podporu, protože chceme, aby v hale mohly bruslit děti v rámci zájmových vzdělávacích programů. Pokud to bude komerčně postavené, tak se prostor pro veřejnost výrazně zmenší," dodal Otta.

Reklama

Související témata: