Hlavní obsah

Sáblíková vyhrála, ale bude náhradnicí

Praha

Na dlouhých rychlobruslařských tratích je česká ledová královna Martina Sáblíková neporazitelná. V pátek vyhrála v nizozemském Heerenveenu závod na tři kilometry a počtvrté v této sezóně triumfovala na dlouhých tratích. Víc závodů se v seriálu Světového poháru v nové sezóně nejelo.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

MArtina Sáblíková v cíli závodu v Heerenveenu.

Článek

„Led v Heerenveenu je nový a má jiné vlastnosti, než na jaké jsem zvyklá. Ale nejelo se mi až tak špatně. Znovu jsem jela s Natalií Voroninovou, znovu mi pomohla, držela se mě, nejela jsem sama a musela držet rychlost.

Tým bez největší hvězdy

Trenér Petr Novák dodal: „Led byl hodně těžký. I sprinteři tu jezdili pomaleji než minulý týden v Inzellu, jen Martina si udržela svůj vysoký standard. Jela trochu jinak technicky, možná nejlépe v této sezóně."

Čtvrtý víkend šestidílného seriálu Světového poháru. Znovu čtyři starty během tří dnů... „Nebudu zastírat, že už toho mám plné kecky. Tohle je ale poslední víkend, pojedu v sobotu kilometr, a v neděli patnáctistovku a po ní závod s hromadným startem. To už vydržím a dám do toho všechny síly, které mám. Nepojedu tady pouze sobotní týmový závod. Dohodli jsme se, že mě trenér napíše jen jako náhradnici. O to víc budu Natálii Kerschbaummayr, Nikole Zdráhalové a Elišce Dřímalové fandit a užívat si to. Jsou hodně mladé, nejstarší je devatenáct, nejmladší šestnáct. Je skvělé, že máme tak mladý tým," nabídla nejbližší program.

Každý den na kole

„Z Heerenveenu jedeme rovnou na soustředění do Collalba, kde už budu jezdit i na kole. A v pondělí 21. prosince přijedeme na vyhlášení Sportovce roku, pak budu mít volno. Sice nestihnu péct vánoční cukroví, ale jíst ho budu. Po Vánocích jedeme znovu do Collalba, protože v půlce ledna se jede v Minsku mistrovství Evropy," dodala.

„Bude to znít divně, ale v Collalbu chceme ladit a ještě vylepšovat výkonnost. Přivezou nám tam i kola, takže Martina na něm bude každý den. Už myslíme i na olympijské Rio. To neznamená, že vypustíme druhou polovinu rychlobruslařské sezóny. Ve Světovém poháru Martina vede o sto padesát bodů před Voroninovou. To je přesně zvýšený bodový počet, který se dává ve finále. Desáté vítězství v seriálu Světového poháru je opravdu blízko. Vítězství v jednotlivých závodech už má čtyři desítky," vypočítal Novák.

Reklama