Hlavní obsah

Sáblíkové v boji o další zlato chybí velká soupeřka. Zdráhalová jede hned po babičce

Ve hře je celkově už jednadvacáté světové zlato pro Martinu Sáblíkovou. Do boje o něj v dnešním závodu na 3000 m v Salt Lake City (20:30, ČT Sport) vyrazí v předposledním páru s Kanaďankou Ivanií Blondinovou, která českou závodnici v téhle sezoně dokázala na trojce porazit. Ve startovní listině ale chybí Antoinette de Jongová, která před týdnem na trojce při SP v Calgary byla hned za Sáblíkovou, ale v nabité nizozemské kvalifikaci si před pár týdny účast v individuálních závodech MS nezajistila.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková na stupních po triumfu na 3000 m v Calgary.

Článek

„Holek, které jsou schopné zajet skvělé časy, je víc. Řekněme třeba osm, s kterými se budu chtít prát o medaile," soudí Sáblíková, že ji i tak nečeká nic jednoduchého.

Stoupající formu ukázala v Calgary Ruska Natalia Voroninová, ve hře jsou další Nizozemky - Carlijn Achtereekteová či Esmee Visserová. Zato Blondinová skvěle jezdila na počátku sezony, minulý týden byla však až sedmá s téměř pětisekundovou ztrátou na Češku. A ještě o místo hůře dopadla její krajanka, v úvodu sezony také výborná Isabelle Weidemannová.

Právě ta pojede v poslední dvojici s běloruskou Marynovu Zujevovou. Bude v tu dobu už Sáblíková slavit?

„Obecně to za oceánem mám ráda. Jsou tady rychlé dráhy, do Calgary se vždycky těším a jsem šťastná za to, jak se mi tam dařilo minulý týden na svěťáku. Uvidíme, jaké to bude tady v Salt Lake City, ale místní dráha patří k mým oblíbeným," říká Sáblíková.

Dnes jede už o šesté světové zlato na trojce, v sobotu na pětce může dvaatřicetiletá závodnice dosáhnout na jedenáctý triumf v řadě.

Druhá z Češka Nikola Zdráhalová dnes nastoupí v šesté z deseti dvojic s Achtereekteovou. Tedy hned poté, co bude mít závod za sebou Němka Claudia Pechsteinová, v sedmačtyřiceti často poněkud neuctivě přezdívaná rychlobruslařská babička.

Reklama

Související témata: