Hlavní obsah

Savchenková se Szolkowým obhájili titul ve sportovních dvojicích

ZÁHŘEB

Němečtí krasobruslaři Aliona Savchenková a Robin Szolkowy obhájili evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Na šampionátu v Záhřebu ve středu celkově o 33 bodů porazili Rusy Marii Muchortovovou a Maxima Trankova, třetí skončili další ruští reprezentanti Juko Kawagučiová a Alexandr Smirnov.

Článek

Savchenková se Szolkowým vyhráli už krátký program a ve volné jízdě ve velkém stylu potvrdili svou suverenitu. Výborně zvládli bezmála všechny naplánované prvky, nadchli skvělými zvedanými figurami a jako tečku zařadili v posledních sekundách programu odhozený trojitý salchow.

Zaváhání Szolkowého, kterému ulétl trojitý salchow, bylo jen malou chybou na kráse. Nemohlo nic změnit na tom, že se o stříbrnou medaili bojovalo až za velkou bodovou propastí. Szolkowy však suverénní vítězství na evropské scéně nepřeceňoval. "Náš výkon byl dnes docela dobrý, ale před mistrovstvím světa nás čeká hodně práce," poznamenal ve středu.

Smirnov u padl při trojitém teoloopu

Páry, které po krátkém programu figurovaly na druhém až čtvrtém místě, se na rozdíl od staronových šampiónů nevyhnuly chybám. Muchortovovou s Trankovem zradily odhazované skoky. Místo trojitého rittbergera partnerka zarotovala jen jeho jednoduchou variantu, po trojitém salchowu zase upadla. "Být při premiéře na mistrovství Evropy mezi nejlepšími třemi není špatné. Ale dali bychom přednost tomu, kdybychom jeli čistě," zhodnotil závod Trankov.

Kawagučiová se Smirnovem se blýskli čtverným odhozeným salchowem, ale partner upadl při trojitém toeloopu. Proto se ze čtvrté pozice posunuli jen na třetí příčku, na své krajany nestačili. Smirnov se svým výkonem ve volné jízdě nebyl vůbec spokojený. "Nečekal jsem, že získáme medaili. Byl jsem hrozně naštvaný, protože jsem vůbec neodvedl svou práci, ani na padesát procent," rozčiloval se.

Čtvrtá pozice stejně jako na loňském mistrovství světa zbyla na Ukrajince Taťjanu Volosožarovou a Stanislava Morozova. Za nejlepšími zaostali především v technické obtížnosti volné jízdy a znovu si odvezli nepopulární bramborovou medaili. Oproti šampionátu ve Varšavě si polepšili jen o jedno místo, i když s výjimkou Savchenkové a Szolkowého všechny páry před nimi v Záhřebu chyběly.

Sportovní dvojice:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 202,39, 2. Muchortovová, Trankov 169,41, 3. Kawagučiová, Smirnov (všichni Rus.) 167,25, 4. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 163,43, 5. Ušakovová, Karev (Rus.) 130,34, 6. Kempová, King (Brit.) 129,13.

Reklama

Související témata: