Hlavní obsah

Šonka si dolétl ve Fort Worthu pro čtvrté místo

Fort Worth

Český pilot Martin Šonka skončil v předposledním závodu seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání čtvrtý a stejnou příčku si upevnil v celkovém pořadí. Od bronzu ho po nedělním podniku v americkém Fort Worthu dělí jen dva body.

Foto: redbullcontentpool.com

Český pilot Martin Šonka skončil v Dallasu čtvrtý.

Článek
Fotogalerie

Vedení v seriálu si pojistil vítězstvím v USA Brit Paul Bonhomme, o osm bodů méně (59) má v Texasu druhý Australan Matt Hall. Před Šonku se dostal ještě Japonec Jošihide Muroja.

Před závěrečným závodem sezóny za tři týdny v Las Vegas má český pilot na kontě 28 bodů, o dva méně než Rakušan Hannes Arch, celkový vítěz seriálu z roku 2008, jenž byl pak třikrát druhý.

Předposlední podnik se uskutečnil na závodním okruhu Texas Motor Speedway. Extrémně náročná trať byla zkouškou pro všechny piloty. Posádky obsluhující nafukovací pylony, ze kterých je postavená trať, se téměř nezastavily. Neustále totiž musely opravovat pylony, které piloti svými chybami posílali k zemi jeden za druhým. "Bylo to opravdu těžké, takhle náročnou trať jsme letos ještě neměli a podle toho to vypadalo. Ani nám se dlouho nedařilo najít optimální trajektorii letu a v trénincích i kvalifikaci jsme dělali chyby," potvrzuje náročnost závodu Šonka.

Napínavé čekání na verdikt rozhodčích

V závodě se ale předvedl jako už několikrát v sezóně v úplně jiném světle. A to byl jeho soupeřem v prvním kole závodu domácí hrdina Kirby Chambliss. Šonka mu ale prvním letem závodu oplatil porážku z finále ve Spielbergu a v dalším kole ho čekal zatím ještě vládnoucí šampión Nigel Lamb z Velké Británie. Bývalý bojový pilot české armády sice v souboji s ním chyboval, nicméně ani Lamb se nevyhnul zaváhání a Čech tak už počtvrté v sezóně slavil postup do finálové čtyřky. "Nigel udělal chybu v úplně poslední bráně. Rozhodčím pak docela trvalo, než to posoudili. Bylo to docela napínavé. Naštěstí to dopadlo dobře pro nás."

Ve finále ale Šonka chybu zopakoval a nakonec skončil znovu čtvrtý. "Trošku mě to mrzí, chtěli jsme letět na maximální riziko a nevyšlo to. Ale smutní rozhodně nejsme. Naopak. Znovu jsme se přiblížili celkovému třetímu místu, už na něj ztrácíme jen dva body. Finálový závod sezóny tak bude rozhodně napínavý," zve Šonka ke sledování světového finále v Las Vegas.

Reklama

Související témata: