Hlavní obsah

Sportovní organizace a svazy neustoupí. Hrozí ministerstvu podáním trestního oznámení

Praha
Aktualizováno

Válka mezi českým sportem a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy graduje. Z MŠMT nepřišla ještě ani koruna. Některé menší svazy se sice přihlásily do narychlo vypsaného programu, ale vystavují se nebezpečí, že nesplněním podmínek poruší zákon. Olympijský vítěz a mistr světa oštěpař Jan Železný je dalším, kdo vystoupil z Národní rady pro sport, na protest proti chování ministerstva. Nejvyšší sportovní představitelé se ve středu dohodli, že neustoupí ze svých zákonných požadavků a budou se případně bránit soudně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

Stejně jako minulý týden se i ve středu na jednání výkonného výboru ČOV dohodli nejvyšší představitelé sportovních organizací, spolků a velkých svazů, že se nepodvolí vnucovanému novému „programu V", jehož podmínky jdou podle odborníků za hranou zákona i splnitelnosti, a budou trvat na naplnění letos v únoru vypsaných podmínek pro získání financí na svoji činnost, které řádně splnili.

Kolaps českého sportu především dramaticky ohrožuje sportování mládeže a organizaci soutěží. Bezprostřední dopad má například na Českou obec sokolskou, která sdružuje téměř 160 000 členů. „Vážně hrozí, že se zavřou tělocvičny, odstřihnou nám elektřinu, protože neplatíme, a bude konec," řekla starostka ČOS Hana Moučková. Sokol posílá z dotací více než 80 procent prostředků svým tělocvičným jednotám.

Ministerstvo porušuje zákon a vládní nařízení

„Zatčení tří a vyšetřování několika dalších lidí nesmí zničit celý český sport. V tomto případě selhala státní správa a ministerstvo porušuje zákon a pravidla vlády pro podporu sportu," upozornil předseda České unie sportu Miroslav Jansta. „MŠMT fatálně selhalo, protože nevyplatilo to, co mělo do konce března vyplatit," přidal se místopředseda ČOV a šéf atletického svazu Libor Varhaník. Už v roce 2014 vydala vláda usnesení, podle něhož musí být vyplaceno alespoň 50 procent finančních prostředků na činnost sportovních organizací, spolků a svazů.

MŠMT vypsalo počátkem června mimo jiné nový neinvestiční „program V.", do kterého se některé ze svazů přihlásily z obavy a neznalosti situace. „Panuje zmatek. Některé svazy s malou členskou základnou zažádaly o 70 procent, některé o 100 procent a všechny velké svazy vůbec," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Sportovní prostředí se přesto snaží s MŠMT domluvit, expertní komise jednala v úterý. „Ukázalo se, že dohoda by byla možná. Pokud se tak nestane, budeme se bránit všemi právními prostředky," dodal Kejval.

Reklama