Hlavní obsah

Svaz tělesně postižených sportovců stále nemá dotace

PRAHA

Třebaže hlavní spor mezi dvěma organizacemi sdružujícími tělesně handicapované sportovce vyřešil již před více než měsícem soud, Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) stále nemá žádné státní dotace rozdělované Českým paralympijským výborem (ČPV). Pakliže se tento další problém v nejbližší době nevyřeší, může to vést podle slov předsedy Jana Nevrkly až k likvidaci ČSTPS.

Článek

Soudce již 22. prosince rozhodl o tom, že ČSTPS je i nadále členem paralympijského výboru a měl by tedy být z ČPV i financován. Písemné vyjádření soudu však ani jedna ze stran dosud neobdržela, vedení ČPV se tudíž odmítlo k případu vyjádřit a neprozradilo ani, zda se proti verdiktu odvolá. Paralympijský výbor dotace na konci minulého roku vrátil ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které čeká na další vývoj a až rozsudek nabude právní moci. ČSTPS je tudíž na svých účtech stále ve velkém minusu.

"Rozhodnutí potvrdilo, co říkáme od začátku, ale ČSTPS potřebuje, aby se začalo jednat o zajištění činnosti. Zatím vše nasvědčuje tomu, že ČPV finance již vrátil do státního rozpočtu a tělesně postižení sportovci je nebudou moci čerpat," uvedl v rozhovoru pro ČTK Nevrkla. Kluby i samotní tělesně postižení sportovci podle jeho slov financovali svou činnost v celém minulém roce ze svých zdrojů. "A my pořád nemáme, jak jim je vrátit," řekl předseda ČSTPS.

ČPV se zřejmě odvolá

Ministerstvo peníze nemůže uvolnit, neboť paralympijský výbor má stále právo se odvolat. "Pokud by se ČPV odvolal, protáhl by se celý spor a pro svaz, kluby a sporty to může mít likvidační následky," řekl Nevrkla. Podle zákulisních informací se ČPV zřejmě odvolá. ČSTPS by mělo jako člen nárok na přibližně deset milionů korun, z toho polovinu ze státních dotací. Podle Nevrkly je třeba vypořádat státní dotaci do konce ledna.

Spor se vedl kvůli domnělému vystoupení svazu tělesně postižených sportovců z ČPV. Tehdy svaz vystoupením prý pouze pohrozil, aby rozhýbal vzájemná jednání. Vedení ČSTPS se nelíbilo, že ČPV funguje bez valné hromady a voleb, nejasné prý je i jeho hospodaření bez auditu a výroční zprávy. Komplikovaná je podle slov předsedy ČSTPS i příprava čtyř jeho členů na nadcházející paralympijské hry v Turíně.

Pod ČPV nyní funguje i konkurenční organizace svazu Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Má asi sto členů, ČSTPS ale sdružuje takřka 3000 sportovců. "Na sekretariát bylo doručeno několik desítek dalších hromadných vystoupení z našeho svazu, které ale nebyly vypořádány v souladu se stanovami svazu a v mnoha případech si nemůžeme být jisti, zda byli skutečně informováni konkrétní sportovci," upozornil Nevrkla.

Vedení ČPV se odmítlo o problému bavit. "Obraťte se na tiskového mluvčího," řekl v telefonátu s ČTK výkonný předseda ČPV František Janouch. "Dokud neobdržíme písemné vyjádření soudu, nebudeme se vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí David Šnajdr, jenž potvrdil pouze vrácení dotací na MŠMT.