Hlavní obsah

To byl fofr. Švýcar přelezl severní stěnu Matterhornu v novém rekordu

Praha/Zermatt

Nový rychlostní rekord v přelezu severní stěny legendárního Matterhornu stanovil minulý týden švýcarský horolezec Daniel Arnold. Dosavadní maximum svého krajana Ueliho Stecka z roku 2009 posunul jednatřicetiletý dobrodruh o deset minut, na vrchol ikonické hory na pomezí Švýcarska a Itálie ve výšce 4478 metrů vylezl za 1:46 hod.

Daniel Arnold vylezl severní stěnu Matterhornu v rekordním časeVideo: Reuters

 
Článek

Arnold tak pokořil další z rychlostních rekordů Stecka, v roce 2011 vylepšil bezmála o dvacet minut tři roky staré maximum „švýcarské mašiny" v legendární severní stěně Eigeru - byť na rozdíl od svého krajana použil v Hinterstoisserově traverzu v klasické Heckmairově cestě z roku 1938 fixní lana.

Na Matterhornu Arnold nastoupil do klasické cesty bratří Schmidů, kteří v roce 1931 překonali jako první nástrahy severní stěny. V polovině stěny ale s ohledem na horší sněhové podmínky přetraverzoval do lepšího skalního terénu u hřebene Zmuttgrat. „Na začátku výstupu jsem se nemohl dlouho dostat do tempa, ve vyšších partiích už byl ale rytmus dobrý a s časem mohu být spokojený," komentoval spokojeně Arnold svůj úspěšný pokus.

Švýcarský Zermatt, z nějž je na Matterhorn co by kamenem dohodil, letos slaví 150. výročí prvního výstupu na možná nejznámější alpský vrchol s nezaměnitelným tvarem. Dnes klasickou cestu hřebenem Hörnli poprvé úspěšně prostoupilo družstvo Angličana Edwarda Whympera za podpory místních horských vůdců 14. července 1865.

„Čtyři roky po rekordu na Eigeru je skvělé uspět na Matterhornu v roce výročí prvního úspěšného výstupu," doplnil Arnold.

Reklama

Související témata: