Hlavní obsah

Turnaj kandidátů vede Něpomjaščij. Griščuk volá po jeho zrušení: Zbyli jsme poslední!

Ruský šachista Jan Něpomjaščij si připsal na Turnaji kandidátů v Jekatěrinburgu druhé vítězství a po 5. kole stále vede se ziskem 3,5 bodu. Jeho krajan Alexandr Griščuk dnes vyzval k tomu, aby byl turnaj kvůli pandemii koronaviru ukončen.

Foto: Handout, Reuters

Ruský reprezentant Alexandr Griščuk na Turnaji kandidátů v Jekatěrinburgu.

Článek

"Turnaj by měl být zastaven. Atmosféra je tady celkově nepřátelská. Všichni nosí masku a k tomu ta bezpečnostní opatření... Pro mě je to opravdu těžké," uvedl Griščuk po dnešní remíze s Číňanem Ting Li-ženem.

"Vlastně tu vůbec nechci hrát ani tu být. Není náhoda, že už bylo všechno zrušeno a my jsme tu zbyli jako jediní. Je to poslední turnaj takové úrovně, který se na světě koná. Myslím, že by ho měli zrušit a přesunout," dodal Griščuk, jemuž v osmičlenném turnaji patří pátá pozice.

Na výhru dosáhl jako jediný v dnešním programu jiný ruský šachista Něpomjaščij, který donutil vzdát po 43 tazích Číňana Wang Chaa. "Je to samozřejmě fajn, že jsem vyhrál, ale turnaj teprve začíná," řekl devětadvacetiletý ruský velmistr, jenž má v čele náskok půl bodu před Francouzem Maximem Vachierem-Lagravem.

Turnaj kandidátů s dotací 500 000 eur trvá do 3. dubna, jeho vítěz získá právo vyzvat mistra světa Magnuse Carlsena z Norska.

Šachový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu - 5. kolo:
Něpomjaščij (Rus.) - Wang Chao (Čína) 1:0
Giri (Niz.) - Caruana (USA) 0,5:0,5
Aleksejenko (Rus.) - Vachier-Lagrave (Fr.) 0,5:0,5
Griščuk (Rus.) - Ting Li-žen (Čína) 0,5:0,5
Pořadí:
1. Něpomjaščij 3,5
2. Vachier-Lagrave 3
3. Caruana
4. Wang Chao
5. Griščuk všichni 2,5
6. Ting Li-žen
7. Aleksejenko
8. Giri všichni 2

Reklama