Hlavní obsah

V dějišti olympiády se znovu chystá zpřísnění opatření kvůli koronaviru

Tokio

V japonské metropoli Tokiu se zhruba tři a půl měsíce před začátkem odložených olympijských her znovu chystá zostření opatření kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem. Od pondělka mají podle tamních médií začít platit po dobu jednoho měsíce přísnější podmínky a vedle dějiště olympiády, jejíž začátek je naplánován na 23. července, se to týká i prefektur Kjóto a Okinawa.

Foto: Kim Kyung-Hoon, ČTK/AP

Olympijský oheň putuje Japonskem.

Článek

O záměru zpřísnit opatření informoval Jasutoši Nišimura, ministr zodpovědný za otázky pandemie. "Je naléhavě potřeba zavést více a přísnějších opatření," konstatovala také guvernérka tokijské prefektury Juriko Koikeová.

V Tokiu tak budou například muset nově bary a restaurace zavírat nejpozději ve 20:00, omezen bude také maximální počet osob při hromadných akcích. Přitom v metropoli a třech sousedních prefekturách byl teprve před třemi týdny odvolán v lednu vyhlášený výjimečný stav, od té doby ale začal počet nově infikovaných opět narůstat. Ve středu a ve čtvrtek bylo hlášeno vždy přes 500 nových případů, což je nejvíce od počátku února.

Už v tomto týdnu byl z obavy před novou vlnou pandemie vyhlášen nouzový stav v Ósace, které se kvůli tomu vyhne štafeta s olympijskou pochodní, a dalších dvou prefekturách. Ve čtvrtek ósacké úřady evidovaly 905 nově nakažených, počet tak třetí den po sobě dosáhl nového maxima.

Reklama

Související témata: