Hlavní obsah

Velká soupeřka Sáblíkové Nizozemka Wüstová chce po olympiádě v Pekingu ukončit kariéru

Praha

Nizozemská rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová plánuje závodit do olympijských her v Pekingu v roce 2022. Po nich chce velká soupeřka Martiny Sáblíkové ukončit kariéru. "Ty olympijské hry jsou cíl, vrchol," řekla Wüstová nizozemské televizní stanici NOS.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová

Článek

Čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka má v příštích dvou sezonách v úmyslu zaměřit se na trať 1500 metrů, na které je úřadující olympijskou vítězkou, mistryní světa i Evropy. Závody na 3000 metrů, na kterých sváděla bitvy s českou královnou dlouhých tratí Sáblíkovou, půjdou stranou.

"Myslím, že jsem trochu zrychlila, což by pro mě měla být na patnáctistovce výhoda," uvedla Wüstová, která má ve sbírce i 21 titulů mistryně světa.

Majitelka jedenácti olympijských medailí včetně pěti zlatých je nejúspěšnější zimní olympioničkou mezi aktivními sportovci. Víc medailí na zimních olympiádách posbíraly jen tři norské legendy - běžci na lyžích Marit Björgenová (15) a Björn Dählie (12) a biatlonista Ole Einar Björndalen (13).

Jako jediná sportovkyně dokázala Wüstová získat individuální zlato na čtyřech zimních hrách. Na letních olympiádách se to povedlo šesti závodníkům. Nizozemská rychlobruslařka může být první, kdo vybojuje zlato na pěti hrách.

Reklama