Hlavní obsah

Velký sen v ohrožení! Vzdá se ho Federer kvůli rodině?

Bern/Praha

Tenisovému turnaji na olympijských hrách v Tokiu hrozí, že přijde o nejžádanější jméno. Dvacetinásobný grandslamový vítěz Roger Federer je podle švýcarských médií připraven boj v singlu o cennou trofej, která mu v bohaté sbírce chybí, oželet, v případě, že jej do japonské metropole nebude moci doprovodit jeho početná rodina. Organizační výbor her spolu s MOV a vládními představiteli chtějí otázku přítomnosti zahraničních diváků včetně rodinných příslušníků po dobu olympiády (od 23. července do 8. srpna) dořešit nejpozději do 25. března.

Foto: Handout, Reuters

Bude olympijský turnaj v Tokiu ochuzen o hvězdného Rogera Federera?

Článek

„Start v Tokiu je pochopitelně mým velkým cílem v této sezoně, olympijské hry pro mne stejně jako pro každého sportovce představují něco skutečně speciálního. V roce 2004 jsem se na nich potkal se svou ženou, ve stejném roce a pak ještě o čtyři roky později jsem měl tu čest být vlajkonošem švýcarské výpravy a se svým přítelem Stanem Wawrinkou jsem v Pekingu získal zlato ve čtyřhře. V Londýně 2012 jsem získal stříbro a naposledy v Riu chyběl kvůli zranění. Toužím tedy do Tokia odjet, je to můj velký sen," uvedl Federer v interview pro deník Blick.

Na kurty se 39letý tenisový Maestro, jehož veleúspěšná kariéra se chýlí ke konci, vrátil po více než roční pauze zaviněné dvěma operacemi kolena tento měsíc na turnaji v Dauhá. Na velkých podnicích ATP ho provázejí manželka Mirka se čtyřmi dětmi, v lóži manžela a otce podporují. „Je mi tolik, kolik mi je, vyhrál jsem dvacet grandslamových titulů, mám čtyři děti. A strávit pět týdnů bez rodiny? To je pro mě nepředstavitelné," přiznal rodák z Basileje.

Blick dodává, že právě striktní podmínky karantény a dalších opatření proti šíření covidu-19 v Melbourne, s nimž se tenisté potýkali a které omezily i účast Federerovy rodiny, stály v únoru za absencí bývalé světové jedničky na prvním grandslamovém podniku roku.

Roger Federer porazil při comebacku na turnaji v Dauhá Brita Evanse

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

A situace před letním největším sportovním svátkem roku není Federerovi a jeho nejbližším příliš nakloněna ani tentokrát. V nedávném průzkumu se 77 procent Japonců vyslovilo proti přítomnosti zahraničních diváků během olympijských i následných paralympijských her, kategoricky odmítavý postoj v tomto ohledu zaujímá i tamní vláda.

Pořadatelé sice zatím stále operují s myšlenkou omezit kapacitu v ochozech stadionů na 50 procent v případě, že se pandemická situace zlepší, ale i nová šéfka organizačního výboru her Seiko Hašimotová už přiznala, že „to půjde jen stěží." Ostatně, i slavnostní zahájení olympijské štafety se 25. března ve Fukušimě uskuteční kvůli koronaviru bez diváků. K dispozici bude jen internetový přenos.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: