Hlavní obsah

VIDEO: Sportovní hvězdy si brousí zuby na Adrenalin Cup

PRAHA

Poslední červnový víkend bude v Ostravici patřit milovníkům endorfinu v krvi. V okolí Lysé hory se odehraje třináctý ročník Adrenalin Cupu, extrémního závodu čtyřčlenných štafet, který je domácí obdobou celosvětově známého klání Dolomitenmann. Stejně jako v předešlých letech, ani letos nebudou na startu závodu chybět špičkoví sportovci.

Foto: Sport.cz

Adrenalin Cup 2008

Článek

Stejně jako při slavném alpském závodu, i v Beskydech se na trati v průběhu závodu postupně vystřídají běžci, paraglideři, jezdci na horských kolech a kajakáři. „Srovnání s Dolomitenmannem je těžké, každý závod je jiný. Co do obtížnosti ale porovnávat jde,“ uvažuje nad trasou jednotlivých disciplín letec na padáku a mnohonásobný účastník obou soutěží Jan Škrábálek.

Větrná loterie pro paraglidery 

Závod startuje v Ostravici v sobotu v 10 hodin a jako první přijdou na řadu běžci, na něž čeká 16kilometrová trasa na Lysou horu s převýšením 1145 metrů. „Běží se zhruba hodinu deset, závodit se ale začíná až po čtyřiceti minutách, kdy se dostanete pod Lysou horu. Základem úspěchu je absolvovat bez problémů úvod závodu, v němž zdoláváte další dva kopce, aby zbyly síly na závěrečný úsek,“ vysvětluje osminásobný účastník závodu Roman Skalský.

Na vrcholu Lysé hory přebírají štafetu paraglideři, jejichž mise je každoroční loterií. „Lysá hora má specifické klima a je tam dost větrno. Navíc tam není možnost rozběhu, startuje se prakticky z místa a každoročně nám Horská služba stahuje několik závodníků ze stromů. Nikomu se ale nikdy nic nestalo,“ připomněl s úsměvem organizátor závodu Martin Kráčalík. „Jsem na to hodně zvědavý. Hlavně na start s roztřesenýma rukama po běhu, stejně jako závěrečný běh na předávku,“ přidal Tomáš Brauner, jenž patři mezi světovou elitu paraglidingu, na závod se ale chystá poprvé.

Letem na padákovém křídle se štafety přenesou zpět do Ostravice, kde přebírají cyklisté. Na ně čeká okruh v délce 32 km s převýšením 1450 metrů. „To je poměrně extrémní. Jsem zvědavý, jaká bude letos konkurence. Účast přislíbili Jaroslav Kulhavý, Pavel Boudný, Jan Hruška, Roman Kořínek. To je absolutní špička,“ přemítal nad propozicemi závodu další z pravidelných účastníků Jiří Novák.

Novinkou závod šerpů

Závěrečný úsek je v režii kajakářů, které na startu čeká podobně jako v Dolomitech skok z rampy a v polovině trati povinný eskymácký obrat. Na pěti kilometrech musejí vodáci navíc projet patnáct branek. „Vážně je to jen pět kilometrů? Přišlo mi to jako patnáct!“ reagoval se smíchem reprezentant ve snowboardcrossu Michal Novotný, jenž se chystá na start potřetí. Letos poprvé si Ostravici pod přehradou Šance, která zásobuje okolí pitnou vodou, budou moci projet po skončení závodu i ostatní vodáci. „Pro příznivce vody je to jedinečná šance,“ upozornil Novotný.

Další z novinek závodu, jehož se zúčastní také nejlepší česká běžkyně do vrchu Anna Pichrtová, několikanásobný účastník Tour de France Pavel Padrnos, vítěz australské Crocodille Trophy Ondřej Fojtík či běžec na lyžích Dušan Kožíšek, je Radegast beskydský šerpa. Dílčí závod čtyřčlenných týmů ve vynášce 55kilogramového sudu piva z Ostravice na Lysou horu. Každý nosič z nejrychlejšího týmu obdrží na vrcholu svůj sud, poražení se budou moci rozdělit o svůj náklad.

Pro Adrenalin Cup jsou letos vyměřeny prize money vy výši 100 tisíc korun, které si rozdělí tři nejlepší mužské a nejrychlejší ženská štafeta. Pořadatelé k dnešnímu dni registrovali 25 přihlášených týmů, podobně jako loni očekávají okolo padesátky štafet, veškeré podrobnosti najdete na www.adrenalincup.com.

Reklama

Související témata: