Hlavní obsah

Všechny národní olympijské výbory se dohodly na účasti v Pekingu

PEKING

Žádný z 205 národních olympijských výborů (NOV) nehodlá bojkotovat hry v Pekingu. Všechny členské země chtějí od 8. do 24. srpna v Číně startovat. Představitelé jednotlivých organizací se na tom shodli na pondělním generálním shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) v čínské metropoli. Současně v něm vyzvali pořadatelskou zemi k mírovému řešení konfliktu v Tibetu, jehož důsledkem je současná vlna protibetských demonstrací upozorňujících na porušování lidských práv v zemi.

Článek

"Všech 205 národních olympijských výborů se her zúčastní," stojí v prohlášení, ve kterém zároveň funkcionáři důrazně odmítli spojování her s politikou. Organizačnímu výboru proto vyslovili jednomyslnou podporu v závěrečných přípravách.

Z prohlášení ANOC bude nyní vycházet Mezinárodní olympijský výbor, který ve čtvrtek bude diskutovat o společné rezoluci. Jeho šéf Jacques Rogge v úvodu dnešního jednání osmi stovek zástupců NOV a světových federací vyjádřil znepokojení nad událostmi v Tibetu a apeloval na mírové řešení. "Násilí, ať už z jakéhokoliv důvodu, je neslučitelné z olympijskými hrami. Vyzýváme k rychlému a mírovému řešení," uvedl Belgičan.

Jeho organizace dnes byla zároveň vyzvána, aby do čtvrteční rezoluce byla zahrnuta konkrétní pravidla, kterými se budou muset řídit během her sportovci, pokud se budou chtít rovněž vyjádřit k situaci v zemi. "Sportovci potřebují vědět, co je dovoleno a co ne," uvedla mluvčí sportovců z evropských NOV Claudia Bokelová, bývalá německá šermířka.

Podle dnešního návrhu by měla čtvrteční deklarace obsahovat prohlášení, že "každý sportovec se může v rámci pravidel olympijské charty před hrami, během her a po nich svobodně vyjadřovat". Za politickou demonstraci by tak nemělo být považováno například prohlášení na tiskové konferenci, prohřeškem proti chartě by už ale byl transparent či nápis na stadiónu.

Reklama

Související témata: