Hlavní obsah

Závadová chce medaile, bude proto trávit víc času v posilovně

Netanja
Aktualizováno

Je oporou českého plavání, přesto dvaadvacetileté Barboře Závadové stále chybí kousek do absolutní špičky. V dnešním finále kontinentálního šampionátu v krátkém bazénu v Izraeli skončila v polohovém závodě na 400 metrů na nepopulárním čtvrtém místě, ale k medaili měla daleko. Na její výkonnosti se negativně projevilo zranění lokte, které si přivodila nedlouho před šampionátem.

Barbora ZávadováVideo: ČSPS

 
Článek

Po dopolední rozplavbě prohlásila, že bude buď třetí, nebo čtvrtá. "B" bylo správně, navíc až po diskvalifikaci jedné z jejích přemožitelek. "Je to takové všelijaké," utrousila Závadová. Od medaile ji dělily propastné čtyři sekundy a setina, vlastní rekord by tak na zisk cenného kovu musela překonat o více než sekundu. A na to tentokrát neměla. "Já si dávám pozor na první část, abych to nerozjela moc rychle, ale dneska jsem to asi přehnala. Tam to chybělo, už jsem to nedohnala," řekla.

Pod stupni vítězů končí často, čtvrtá byla i na ME v krátkém bazénu ve Štětíně 2011 i na loňském ME v Berlíně, na kontě má i několik pátých míst včetně toho z letošního MS v Kazani. "Je to brambora, co si budeme vykládat, možná mi ji dají na krk doma," pokrčila rameny. Medaili má v kariéře jedinou, z ME v roce 2012 před londýnskou olympiádou. "Ale to si musíme nalít čistého vína, tam hodně favoritů nebylo," konstatovala.

Zranění lokte si přivodila při špatném znakařském dohmatu. Měsíc nemohla plavat za pomoci rukou, trénovala pouze nohy. "Spadly jí svaly," všiml si kouč Jaroslav Strnad. Možná to způsobilo pomalejší čas. "Dala jsem do toho všechno, ale myslela jsem si, že pojedu minimálně o dvě sekundy rychleji," řekla Závadová. "Loket mě tady nelimitoval, ale myslím si, že to ovlivnilo přípravu. Na krátkém bazénu je to znát. Na obrátkách je síla a výbušnost potřeba," vysvětlila plavkyně.

Celou situaci bude analyzovat s koučem a je dost možné, že v přípravě na olympijskou sezonu bude trávit víc času v posilovně. "Chci mít vyšší cíle než být čtvrtá nebo pátá místa," prohlásila. "Chybí mi síla. Když se podíváte na Katinku Hosszúovou, je o hodně silnější. Já plavu asi na krásu a to je špatně. Když si v dlouhém bazénu zvolím tempíčko, tak to zvládnu s nimi udržet, síla tam není tolik potřeba, ale teď se to projevilo," uznala.

Na šampionátu ji čeká ještě polohová dvoustovka, která ale není její silnější tratí. "Ale těším se na to, i když poslední dva roky tápu. Snažím se na to nemyslet, je to jenom sport. Budu se snažit tohle hodit za hlavu," dodala.

Reklama

Související témata: