Hlavní obsah

Zklamané Rakousko: Komerce porazila olympijské ideje

VÍDEŇ

Zklamání a mnohdy i rozhořčení se projevuje v prvních rakouských reakcích na výsledek volby dějiště zimních olympijských her v roce 2014. Vyřazení Salcburku již v prvním kole hlasování označují politici, funkcionáři i sportovci nejčastěji za další výhru komerce nad olympijskou myšlenkou.

Článek

Ve většině ohlasů se opakuje přesvědčení, že Salcburk nabízel nejlepší podmínky a měl i nejlepší prezentaci, ale nakonec neměl šanci proti miliardám, nabízeným velkými koncerny, jež se postavily za kandidatury Soči a Pchjongčchangu. Často je zmiňován i možný negativní dopad dopingové aféry rakouských běžců na lyžích a biatlonistů na zimních hrách v Turíně, i když rakouští představitelé se domnívají, že nehrál rozhodující roli.

Spolkový kancléř Alfred Gusenbauer, který přijel do Guatemaly kandidaturu Salcburku osobně podpořit, prohlásil, že podle něj se neprosadily olympijské hodnoty. "Salcburk by olympijskou myšlenku zastupoval lépe než kterékoli jiné místo - zimní sporty jsou součástí rakouské duše a kultury," řekl.

Státní tajemník pro záležitosti sportu Reinhold Lopatka jednoznačně uvedl: "Nerozhodla sportovní nabídka, ale finanční zájmy. Členové MOV dali přednost penězům a moci před sportem a olympijskou ideou."

Náměstek salcburské zemské hejtmanky Othmar Raus vyjádřil názor, že kandidatura jeho města byla "rozdrcena soukolím Gazpromu a Samsungu", a oznámil, že případnou novou kandidaturu již nepodpoří.

Pro Sailera je volba 'malá katastrofa' 

Starosta Heinz Schaden je přesvědčen, že Salcburk udělal, co mohl a jeho nabídka byla nejlepší. "Rozhodly ale jiné parametry, kritéria MOV byla jiná než ta naše - totiž zkušenosti, nadšení a váha zimních sportů. Šance malých zemí jsou zřejmě do budoucna nepatrné," řekl.

Podle bývalého nejlepšího světového sjezdaře a předsedy přípravného výboru salcburské kandidatury Franze Klammera se MOV rozhodl pro nové trhy. "Vyhrálo Soči, i když tam ještě nic není, a všechno, co má tradice a hodnotu, nemělo žádný význam," řekl roztrpčený Klammer.

Také další sjezdařská legenda Toni Sailer je přesvědčen, že "všechno rozhodly peníze". "Je to malá katastrofa," řekl.

Skvělý rakouský sdruženář Felix Gottwald, který se zapojil do kampaně jako "olympijský posel" Salcburku, prohlásil: "Hry jako v Lillehammeru 1994 jsou zřejmě již vzdálenou minulostí. V budoucnu se budeme asi muset smířit s hrami ze zkumavky."

Generální tajemník Rakouského olympijského výboru Heinz Jungwirth si postěžoval, že "ve hře byli zjevně zase lidé, kteří nemají o zimních sportech ponětí". "Byla to bezpochyby soutěž peněz," dodal.

Také jednatel salcburské kandidatury Gernot Leitner je přesvědčen, že se rozhodovalo mezi olympijskými hodnotami a atmosférou na jedné straně a velkými rozvíjejícími se trhy na straně druhé. "Dopadlo to, jak jsme se obávali, a tím byl zřejmě určen i dlouhodobý trend," řekl Leitner.

Kurier: Olympijská myšlenka již není moderní 

V podobném duchu komentuje rozhodnutí MOV i čtvrteční rakouský tisk. Kurier například píše, že olympijská myšlenka již není "moderní". Moderní je naopak otevírání nových trhů - toto zaklínadlo všech manažerů dnešního světa. Což zároveň znamená, že na staré trhy se kašle, soudí Kurier.

Také Die Presse soudí, že Rakousko nemělo proti finančním gigantům Rusku a Koreji žádnou šanci. Podle listu je oprávněná otázka, zda se v Guatemale vůbec hlasovalo, nebo tam proběhla jen aukce, v níž vyhrál ten, kdo dal nejvíc.

Očekávat, že rakouský David se prosadí proti dvěma Goliášům, bylo značně naivní, soudí Der Standard. Připomíná také skutečnost, že mezi obyvatelstvem Salcburku neměly hry příliš velkou podporu, což členové MOV pozorně registrovali.

Reklama

Související témata: