Hlavní obsah

Parkur by v moderním pětiboji mohl nahradit překážkový běh

Novou disciplínou v moderním pětiboji by se mohl stát překážkový běh, který by od roku 2025 nahradil parkur. O jeho přijetí bude hlasovat výkonný výbor Mezinárodní federace moderního pětiboje (UIPM). Jízda na koni má být z pětibojařských soutěží vyřazena, jelikož je považována za problematickou.

Foto: Filip Komorous

Martin Vlach při parkúru během Světového poháru v Budapešti. (ilustrační foto)

Článek

Elitní závodníci se změnou důrazně nesouhlasí. Už v listopadu více než čtyřicet olympijských medailistů včetně vítěze her v Londýně 2012 Davida Svobody podepsalo dopis adresovaný prezidentu Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Sportovci v něm žádali o podporu v boji za zachování jezdecké disciplíny, nyní svou žádost zopakovali.

Rozhodnutí o vyřazení parkuru souvisí s chováním německé závodnice Anniky Schleuové a její trenérky ke vzpurnému koni na loňských olympijských hrách v Tokiu. Schleuová se v něm koně, který se jí vzpouzel a odmítal skákat, snažila pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka Kim Raisnerová ji vyzývala, ať ho udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Německý svaz na ochranu zvířat v reakci na to podal na obě žalobu kvůli týrání zvířat. Trestnímu oznámení po dalších incidentech s koňmi na OH čelily i Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní jezdecká federace (FEI). Podle UIPM je vyřazení parkuru výsledkem dlouhodobějších diskusí.

Moderní pětiboj je jediným sportem, jenž byl vytvořen přímo pro olympijské hry. Jeho velkým propagátorem byl zakladatel moderního olympijského hnutí Pierre de Coubertin a poprvé se v něm bojovalo o cenné kovy v roce 1912 ve Stockholmu.

Soutěž pod pěti kruhy byla dlouho pětidenní, od Atlanty 1996 byl program zhuštěn do jednoho dne. Na příštích hrách v Paříži by sportovci měli stihnout plavání, šerm, parkur a kombinovaný běh se střelbou v novém formátu během pouhých 90 minut.

Reklama