Hlavní obsah

Peklo v Tokiu. Jako by Zbrojovka hrála ve dvou dnech proti Realu Madrid a Barceloně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los základní skupiny World Baseball Classic v Tokiu si s českou reprezentací zle zašpásoval. V sobotu jim postavil do cesty světové jedničky z Japonska, v neděli pak Korejce, kteří byli ještě v prosinci světovou trojkou. Utkání přitom dělilo jen zhruba třináct hodin. Hlavní kouč si je proto nazval doublem. „Pro fanouška neznalého baseballu bych to přirovnal zhruba k tomu, že Zbrojovka Brno hraje ve dvou dnech proti Realu Madrid a Barceloně,“ poukazuje Pavel Chadim, jinak také respektovaný neurolog z Brna.

Sestřih utkání Korea - Česko na World Baseball ClassicVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Oba zápasy s giganty Češi podle předpokladů prohráli. Úvodní výhra nad Čínou je přesto dál nechává ve hře. V posledním pondělním duelu s Austrálií (od 4:00 SEČ) budou hrát nejen o udržení ve skupině i pro další edici turnaje za čtyři roky. Za jistých okolností stále ještě mohou postoupit i do čtvrtfinále.

„V posledním zápase to máme ve svých rukou," cení si v tiskové zprávě ČBA trenér Pavel Chadim, jehož tým přijel podpořit z Jokohamy, kde hraje tamní ligu, také český basketbalový reprezentant Patrik Auda.

„Dáme do posledního zápasu všechno, abychom se nemuseli strachovat, jestli se v turnaji udržíme i pro další edici," slibuje Chadim. Pokud by český tým s Austrálií prohrál, rozhodl by o jeho setrvání ve WBC závěrečný zápas mezi Čínou a Jižní Koreou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih baseballového utkání ČR - Japonsko

Po třech zápasech, co český tým byl jako host, bude proti Austrálii veden jako domácí tým. Výhoda spočívá v tom, že český tým bude dohrávat směny v útoku. „Austrálie je skvělý tým, začala výhrou s Koreou, je to top 10 tým světa. Věřím, že podáme stejně kvalitní výkon jako v těchto třech zápasech. Jak to dopadne, už necháme na osudu," přemítá Chadim a odmítá zveřejnit jméno startujícího nadhazovače.

Po pekelném víkendu děkuje hráčům za vůli, odhodlání, obětavost a soudržnost při snaze dohnat ztrátu. Naděje v neděli držel nadhazovač Jeffrey Barto, který několik směn nedovolil soupeři ani bod. „Byl to jeden z jeho nejlepších zápasů, co jsem od něj viděl," říká na adresu Američana, který žije už několik let v České republice, má české dítě a hraje za Třebíč extraligu.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

Sám Barto uznává, že podal životní výkon. „Fungovalo mi všechno, changeupy, fastbally, kombinace, různé vychytávky. Obrana mi hodně pomáhala, udělala hodně akcí. Je to sranda, když nadhazujete a máte za sebou takové kluky," pochvaluje si Barto. „Odehráli jsme zápas proti jednomu z nejlepších týmů na světě. Je to dobrý mančaft, má v sestavě borce z MLB. Snažil jsem se, abychom se dostali zpět. Měli jsme naději, chtělo to ještě nějaké větší odpaly, naneštěstí pro nás tohle nebyl náš den," hodnotí. „Tým má velké srdce, jsem rád, že jsem jeho součástí," zdůrazňuje.

Poprvé přijel do České republiky v roce 2016, hrál za Hrochy Brno. Pak pracoval i jako trenér a svou českou ženu potkal v létě 2017. I když už chtěl končit kariéru, teď stojí s týmem na prahu historické události. „Vrátil jsem se k baseballu a jsem tady. Všechno, co potřebujete, je šance. A my ji máme. Musíme vyhrát," má jasno. „Myslím, že zítra všem ukážeme, dáme do toho všechno. Na pálce můžeme být hodně nebezpeční. Máme hodně nadhazovačů, kteří můžou jít do hry. Všichni jsou hladoví a budeme bojovat!"

Reklama

Související témata: